Reteta Cozonac Cu Vanilie

Reteta Cozonac Cu Vanilie
Reteta Cozonac Cu Vanilie
Rate this post

Chiar daca nu prea am auzit de cozonac de/cu vanilie, asta nu inseamna ca aceasta reteta nu merita incercata, fiind indeosebi recomandata celor care vor sa mai schimbe cate ceva din traditiile meselor de Craciun. Gustul unic al vaniliei aduce o aroma total noua, cel putin, fata de imaginea/mirosul/gustul clasic al cozonacului, astfel ca nu ar strica daca anul acesta, ati face macar un singur Kozunak de acest fel.

Ingrediente necesare pentru aluat:

  • 2 kilograme de faina pentru prajituri;
  • 500 de grame de zahar (mare atentie la acest lucru, cei ce suferiti de diabet!);
  • 6-8 galbenusuri (daca se poate, de la o gaina crescuta la curte);
  • 50 g drojdie;
  • 1 litru lapte;
  • un pic de coaja de lamaie, rasa;
  • putina sare, doar in masura in care trebuie;
  • optional, niste stafide, dar doar daca doriti;

Ingrediente necesare pentru crema:

  • 4 albusuri;
  • 1-2 esente de vanilie – dupa gust, in functie de cat de aromata vreti sa iasa crema;
  • 4 linguri de zahar;
  • 1-2 pliculete de zahar vanilat;

Mod De Preparare:

Laptele trebuie pus sa se incalzeasca, dupa care se umple o cana de ceai cu circa 250-300 de ml cu el. Se ingroasa cu circa 4 linguri de faina, peste care trebuie pusa drojdia. Se face astfel un fel de aluat, care trebuie lasat sa creasca si sa se umfle, intrucat doar asa cozonacul va fi moale si pufos.

In timp ce lasati acest prim aluat sa creasca, luati galbenusurile si amestecati-le. Apoi, intr-un bol, puneti aluatul (din primul paragraf), precum si galbenusurile amestecate cu sare, peste care trebuie sa turnati toata faina. Bineinteles, trebuie sa framantati acum, cel putin pana ce obtineti un aluat moale si omogen. Puteti sa va ajutati si de un pic de ulei, care sa faca procesul de framantare mai usor, insa evitati sa turnati prea mult pentru ca la sfarsit, cozonacul sa fie o prajitura si nu doar ceva cu multa multa grasime. Dupa ce aluatul e omogen, se lasa la dospit circa 40-60 de minute, fara a fi miscat. Eventual, daca va place si daca doriti, puteti

Intre timp, puteti sa va apucati de umplutura. Pentru asta, trebuie sa bateti albusurile pana cand obtineti o masa spumoasa si omogena, adaugand treptat zahar si amestecand bine. Puteti pune si esenta de vanilie daca doriti.

Apoi, in functie de cum stiti sa impletiti sau sa rulati, separati bucati mari de aluat, rulati-le si presarati peste umplutura, dupa care rulatile sau impletiti-le, astfel incat sa incapa fara probleme in tava. Dupa aceasta, se baga la cuptor la o temperatura medie si se lasa pana este gata.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *