Secretele unei memorii de elefant

Ai probleme cu tinerea de minte? Ei bine, exista tehnici care iti pot imbunatati foarte mult memoria, facandu-ti viata mai usoara si mai plina de culoare.

Nu, nu e nevoie sa iti notezi nimic pe hartie, folosind aceasta tehnica iti vei imbunatati simtitor capacitatile cerebrale si sinapsele dinte neuroni.

Este vorba de programare neuro-lingvistica.

Fara a intra prea mult in detalii, programarea neuro-lingvistica se refera la tehnici de memoriestabiliarea de legaturi mentale intre anumite sentimente si actiuni pe deoparte, si anumiti stimuli, pe de alta parte. Stimulii mai sunt numiti si ancore.

Desi aceste realitati au fost decoperite relativ recent, ele sunt sunt folosite instinctiv, de cand e lumea, chiar daca nu tot timpul in mod constient.

Cel mai celebru caz de programare neuro-lingvistica este cainele lui Pavlov.

Daca va mai aduceti aminte de la orele de biologie, cainele lui Pavlov era hranit doar cand se aprindea becul, pana ce cainele a asociat becul aprins cu mancarea si incepea sa saliveze la simpla aprindere a becului, fara sa mai fie nevoie si de hrana propriu-zisa.

Astfel becul era ancora care fixa in mintea cainelui ideea de mancare.

Fara sa ne dam seama, si noi traim intr-o lume plina de ancore mentale?

Vi s-a intamplat vreodata ca o anumita melodie sa va starneasca anumite sentimente legate de o persoana iubita, doar pentru ca era melodia voastra preferata si in subconstient ati asociat acea melodie cu sentimentele din trecut?

Dar vi s-a intamplat ca un anumit miros de mancare sa va faca sa va ganditi la copilarie, doar pentru ca acel miros a fost asociat cu un eveniment petrecut atunci?

Sau un film sa va faca sa va amintiti de o persoana din trecut, cu care ati vizionat acel film?

Cu siguranta ca da! Acestea sunt tot atatea exemple de ancore mentale care au fixat in subconstientul dvstra. imagini, sentimente si persoane.

Putem folosi acest principiu al ancorelor mentale pentru a ne imbunatati memoria.

Sa luam de exemplu o lista de cumparaturi. Ai nevoie sa cumperi un pui la rotisor, cateva cutii de bere, pasta de dinti, o paine si un pachet de unt.

Fara sa iti faci o lista scrisa, poti crea o ancora pentru fiecare produs ce trebuie cumparat. Pentru asta iti poti folosi propriul corp pentru a crea o imagine mentala amuzanta, si in acelasi timp practica.

Iti imaginezi ca pe cap tii puiul la rotisor, pe umarul drept pachetul de unt, pe cel stang pasta de dinti, intre genunchi cutiile cu bere iar in dinti painea.

Pentru a tine minte anumite cifre, le poti asocia cu anumite numere de strada cunoscute (10 ca numarul la care se afla cabinetul stomatologic, 13, ca acel numar care aduce ghinion, 25, ca un sfert dintr-o suta, 33, ca varsta lui Iisus si asa mai departe), anumite obiecte le poti asocia cu anumite culori (morcovii cu rosu, semintele cu bej, merele cu verde, fardurile cu mov etc.).

Iti poti folosi imaginatia pentru a crea oricate astfel de ancore doresti, pentru orice fel de imprejurimi si situatii.

Vei vedea ca functioneaza!

Intra pe www.sexgen.ro pentru a vedea articole dedicate adultilor, cu detalii intime si fara perdea, strict pentru adulti.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *