Rezumat:
Igiena dentara a evoluat atingand obiective de curatare prin terapie pentru a preveni sau a trata boli ale gingiilor. Curatarea pentru indepartarea depunerilor de tartru de pe dinti, este cunoscuta sub numele de detartraj dentar.
Despre detartraj
Utilizarea detartrajului a luat amploare la sfarsitul anilor `50, cand a fost evidentiat ca ultrasunetele ar putea elimina in mod eficient depunerile de pe dinti. Cecetarea a demonstrat, ca ambele metode de tratament pentru detartraj sunt la fel de eficiente pentru eliminarea calculului, a biofilmelor si implicit a bacteriilor, ba chiar in unele cazuri detartrajul manual dand rezultate superioare.
Vizita la medic odata la 6 luni pentru ingrijire si curatare profesionala, reprezinta un avantaj deoarece poti afla despre bolile gingiilor tale. Pentru a elimina bolile gingivale si a tartrului capatate in urma ingerarii alimentatiei, exista metoda de detartraj cu instrumente manuale sau cu instrumente cu ultrasunete. Din studiile efectuate pana in acest moment, nu s-a demonstrat ca un periaj manual este mult mai eficient decat un periaj cu ultrasunete sau invers.
Cum se face detartrajul?
Medicul stomatolog va incepe cu procedura de examinare aprofundata a gurii si apoi va utiliza dipozitivul de detartraj. Cu ajutorul acestui instrument, va indeparta tartrul, placa si biofilmul de pe suprafata dintilor.
Detartrajul implica un periaj pe toata suprafata dintilor, de la radacina acestuia, eliminand inflamarea gingiilor. In cazul in care tesutul moale este sensibil si inflamat, se va administra o anestezie locala pentru a amorti gingia. In cazul in care dintii sunt sensibili inainte sau dupa curatarea profesionala, recomandabil este a se utiliza o pasta de dinti desensibilizanta.
Disconfortul sau durerea acuta ar trebui sa dispara in cateva zile. Disconfortul imediat dupa tratament, este de obicei asociat cu o usoara pulsatie sau durere si ocazional poate fi incornfortabila. De obicei acest disconfort se atenueaza in aproximativ patru ore de la detartraj, sau sa dispara in cel mult trei zile.
Termenii cei mai noi de „terapie parodontala non-chirurgicala” si „debridare parodontala” se reflecta cel mai fidel in cele mai noi obiective de tratament de igiena dentara, avand un accent prioritar de perturbarea biofilmelor placii bacteriene si reducerea la minim a deteriorarii structurii radacinii dintelui in timpul periajului, pentru indepartarea calculului sau a tartrului bacterian calcificat de pe suprafata dintilor si de la radacina acestora.
Cu alte cuvinte, aceste noi optiuni de tratament permit medicului dentist sa elimine tartrul si biofilmul de pe dinti si de la radacina acestora, fara a deteriora radacina, ceea ce reprezinta un pas important in prevenirea si eliminarea infectiilor parodontale, precum si pentru mentinerea unei bune sanatati orale.
Actiunea principala a detartrajului o reprezinta puterea mecanica. Alte actiuni incluse sunt: crearea de valuri de soc care perturba celulele bacteriene sau turbulente pentru a perturba biofilmul si irigarea cu apa rece sau spalarea terapeutica, pentru eliminarea pungii parodontare de pe suprafata radacinii.
Ambele tehnici de detartraj necesita un medic stomatolog cu experienta, cu o buna sensibilitate tactila, pentru a elimina in mod eficient depunerile si pentru a promova vindecarea.
Astazi, cei mai multi experti folosesc ambele metode printr-o abordare mixta, pentru cele mai bune rezultate, combinand detartrajul cu ultrasunete cu cel manual.
Totusi trebuie amintit ca detartrajul cu ultrasunete duce la pierderea timpurie de minerale, favorizand aparitia cariilor, ceea ce nu se poate intampla la un detartraj manual.
Curatati zilnic dintii
Pe langa detartrajul facut periodic, curatarea dintilor zilnic este esentiala, facuta printr-un periaj facut corect si clatirea cu apei de gura. Totusi doar periajul nu este de ajuns, stomatologii recomandand si folosirea atei dentare sau a dusului bucal. Daca ti-e greu sa folosesti ata dentara, atunci ar trebui sa incerci dusul bucal.
Tu cat de des faci detartraj?
Intra pe www.sexgen.ro pentru a vedea articole dedicate adultilor, cu detalii intime si fara perdea, strict pentru adulti.