Cercetatorii au demonstrat ca un consum regulat de anumite alimente sau plante poate imbunatati memoria si creste capacitatea de invatare si concentrare, prin facilitarea comunicarii intre neuroni si alte beneficii la nivel cerebral.
De aceea, persoanele care sufera de lipsa de concentrare sau pierderi de memorie sunt sfatuite sa consume alimente si ceaiuri din plante a caror ingrediente active, acizi grasi si antioxidanti, au rolul de a ajuta la oxigenarea creierului si imbunatatirea activitatii de la nivelul acestuia.
Alimente si plante care ajuta memoria
Pe lista alimentelor care ajuta memoria se regasesc pestele, soia, ouale, afinele, capsunele, spanacul, semintele de floarea-soarelui, migdalele, nucile, germenii de cereale, carnea slaba de vita, strugurii si vinul rosu.
Afinele sunt o sursa importanta de antioxidanti si, datorita compusilor continuti care ajuta neuronii sa comunice mai bine intre ei, lucru care se pastreaza si odata cu inaintarea in varsta, sunt benefice asupra memoriei in general.
Pestele gras, datorita continutului bogat de acizi grasi Omega 3, care intra in componenta membranelor celulare cerebrale, ajuta memoria si imbunatateste capacitatea de concentrare. Pentru a te bucura din plin de aceste beneficii, consuma de doua ori pe saptamana peste gras (oceanic) precum somon, sardine, cod, scrumbie si hering iar, in lipsa acestuia, poti lua suplimente de Omega 3 (ulei de peste).
Soia si alte preparate pe baza de soia sunt utile in buna-functionare a neuronilor si stimularea memoriei, datorita combinatiei de lecitina si vitamina B continuta in special de laptele de soia.
Spanacul contine acid folic (vitamina B9), acid alpha lipoic (un protector neuronal), fier si vitamina C, precum si alti compusi antiinflamatori si antioxidanti care incetinesc imbatranirea celulelor creierului. Consumat de 2-3 ori pe saptamana previne pierderile de memorie cauzate de inaintarea in varsta, totodata protejand organismul si de boala Alzheimer.
Ai auzit adesea ca multe persoane iau lecitina pentru memorie. Terapia cu lecitina este recomandata de specialisti mai ales studentilor si elevilor aflati in perioada dinaintea examenelor, insa este de preferat ca acestia sa apeleze la sursele naturale de lecitina. Lecitina este o grasime esentiala continuta de membrana celulara, straturile protectoare ale creierului, celulele muschilor si cele ale nervilor, de aceea introducerea sa in dieta este absolut necesara. Este cunoscuta indeosebi pentru capacitatea sa de a imbunatati functiile creierului, inlaturand tulburarile de concentrare si de memorie. Sursele naturale de lecitina sunt reprezentate de soia, nuci, arahide, germeni de grau, galbenus de ou, peste, drojdie de bere, cereale, mazare, fasole uscata si linte.
Strugurii contin antioxidanti si sunt recomandati pentru imbunatatirea memoriei, la fel ca si vinul rosu, insa nu mai mult de un pahar pe zi, in caz contrar efectele vor fi invers celor dorite.
Ouale sunt bogate in special in vitamina B (dar si A, D si E), minerale (fier, calciu) si colina, o substanta esentiala pentru memorie, gandire si invatare. Cele de prepelita sunt recunoscute pentru efectele miraculoase asupra sanatatii, intre care imbunatatirea inteligentei si a memoriei. La copii ajuta la formarea neuronilor si a sistemului nervos. Se consuma proaspete, dimineata pe stomacul gol, in cure de 3 ori pe an, cu pauza de 21 de zile intre ele (in total, pe toata durata curei, 250 oua pentru adulti si 150 oua pentru copii, consumand in primele doua zile cate 3 oua, in a treia zi – 4 oua, in a patra zi – cinci oua si asa mai departe). Pentru celelalte oua (de gaina sau rata), 3-4 pe saptamana sunt suficiente.
Plante care imbunatatesc memoria
Ginkgo biloba, urzica, salvia, menta, pelinul, paducelul, brebenelul sau rozmarinul sunt doar cateva dintre plantele cunoscute pentru beneficiile lor asupra memoriei. Conform blogului BioD, acestea imbunatatesc considerabil fluxul cerebral, asigurand oxigenarea optima a creierului si un aport crescut de nutrienti pentru buna-functionare a celulelor nervoase, de unde aceste efecte extraordinare asupra memoriei.
Planta ginkgo biloba este bogata in flavonoide, substanta cu rol antioxidant, de protectie a vaselor de sange, care ajuta la imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare. La nivel cerebral extractul de frunze de ginkgo biloba actioneaza benefic asupra activitatii neuronale, impiedicand degradarea functiilor intelectuale. Prin actiunea de stimulare a circulatiei sanguine, care creste afluxul de sange catre creier, planta este un adevarat tonic cerebral. In acest scop se ia zilnic un comprimat de ginkbo biloba sau se beau doua-trei cani de ceai obtinut dintr-o lingurita de planta maruntita si 250 ml apa, prin infuzare.
Rozmarinul consumat sub forma de ceai sau tinctura mareste capacitatea de memorare. Se beau zilnic trei cani de infuzie de rozmarin, obtinuta din o lingurita de planta si 250 ml apa. Se poate indulci folosind miere.
Brebenelul este o planta a carei proprietate de imbunatatire a circulatiei sangelui la nivel cerebral (datorat alcaloidului continut) asigura oxigenarea corecta a creierului si cresterea facultatilor memoriei. In perioadele solicitante din punct de vedere intelectual se beau doua cesti de ceai pe zi, obtinut prin infuzarea, timp de 10 minute, a 5g frunze uscate de brebenel si jumatate de litru de apa. Un amestec din 20 g frunze uscate de brebenel si 20 g ginkgo biloba care se fierbe cu un litru de apa, timp de 4 ore, la foc mic, intr-un vas acoperit, reuneste beneficiile inegalabile ale acestor doua plante asupra memoriei. Din amestecul obtinut se beau zilnic doua cani.
Pelinul comun (Artemisia vulgaris) este un excelent tonic cerebral, actionand in congestia cerebrala si stimularea maduvei spinarii. Atentie insa la contraindicatiile acestuia: persoanele cu afectiuni nervoase, cele cu afectiuni intestinale si femeile insarcinale trebuie sa evite aceasta planta.
Paducelul ajuta la dilatarea vaselor de sange, imbunatatind astfel circulatia cerebrala. De la planta se folosesc fructele, florile si frunzele care, prin actiunea tonica asupra creierului ajuta memoria scazuta.
Printre multiplele beneficii ale salviei se regasesc si cele asupra creierului. Ea actioneaza asupra cortexului cerebral, combate oboseala mentala, mareste capacitatea de concentrare si intareste memoria. Bea zilnic doua cani de ceai de salvie, preparat dintr-o lingurita de planta uscata si 250 ml apa clocotita, lasand la infuzat cateva minute.
Ginsengul este recomandat persoanelor cu deficienta de memorie datorita efectelor produse la nivelul circulatiei cerebrale. Beneficii precum cresterea atentiei si a puterii de concentrare, cresterea performantelor memoriei, calmarea si eliminarea stresului psihic se datoreaza asigurarii unei bune oxigenari a creierului si maririi aportului de nutrienti prin cresterea fluxului sanguin (datorat dilatatiei vaselor la nivel cerebral).
Intra pe www.sexgen.ro pentru a vedea articole dedicate adultilor, cu detalii intime si fara perdea, strict pentru adulti.