Catina este una dintre minunile naturii. Este un fruct pretentios, greu de cules, dar care odata recoltat, ofera cateva avantaje extrem de pretioase pentru utilizatorii sai: ajuta in tratarea bolilor hepatice, intareste sistemul imunitar si vindeca racelile, cazurile de gripa si pneumoniile. De asemenea, este folosit in cazul hemoragiilor externe si interne datorita proprietatilor sale cicatrizante, opreste cazurile de diaree si de dizenterie amebica, iar unele studii mai recente spun ca opreste si dezvoltarea cancerelor aflate in stadii primare si chiar actioneaza pozitiv in tratamentul impotriva SIDA.
Trebuie sa stiti ca nu doar fructele se recolteaza de la catina, ci si scoarta si radacinile. Daca in cazul fructelor sunt usor de inteles motivele recoltarii lor, care e motivatia din spatele recoltarii scoartei si a radacinilor? Ei bine, se pare ca scoarta are un efect astringent si este un veritabil cicatrizant natural, motiv pentru care este recomandata in tratarea ranilor sau pentru oprirea hemoragiilor pana in momentul in care se poate ajunge la o unitate spitaliceasca locala apropiata. De asemenea, radacinile au la randu-le proprietati asemanatoare, cu mentiunea ca ele pot fi folosite ca indulcitori fara calorii in unele bauturi.
Prepararea catinei difera destul de mult, deoarece scopurile produselor ce se pot prepara din acest fruct sunt usor diferite. De regula, atunci cand vine vorba de prepararea catinei, procedurile se impart in 2 mari categorii:
1. prepararea scoartei si a radacinilor;
2. prepararea fructelor;
1. Din scoarta si din ramuri se pot obtine aproximativ 4 produse: pulbere, tinctura, decoct si un preparat dezinfectant. Daca pentru a obtine pulbere nu trebuie decat ca radacinile si scoarta sa fie lasate la uscat si apoi tocate pana ce ajung in stadiul de pulbere fina.
Tinctura se obtine intr-un mod destul de simplu: se iau 6-10 linguri de pulbere si se pun intr-un recipient in care se toarna si 200-300 de ml de alcool alimentar. Recipientul respectiv se acopera, dupa care se lasa aproximativ 2 saptamani. Apoi, se strecoara si se toarna intr-o sticluta, dupa care este depozitat intr-un spatiu racoros. Tinctura obtinuta este un produs extrem de bun in tratarea bolilor de splina, ba chiar poate fi folosit si in tratarea leucemiei.
Decoctul si preparatele dezinfectante din catina nu prea se mai folosesc in zilele noastre, in mare parte pentru ca exista alternative mult mai rapid de preparat, mult mai ieftine, dar si mult mai eficace.
2. Prepararea fructelor se face, la randu-i, in mai multe parti. In principiu, din fructele de catina alba se poate obtine suc, sirop, pulbere si ulei. Dintre ele, pulberea se obtine la fel ca si in cazul scoartei, iar uleiul nu poate fi extras decat cu ajutorul unor aparate speciale care nu se gasesc in comert.
Mai ramane sucul si siropul, 2 bauturi din care vorbim mai pe larg imediat.
Sucul de catina
Se ia aproximativ un kilogram de catina si se baga intr-un storcator, intr-un storcator sau se maruntesc cu mixerul, dupa care se amesteca cu zahar dupa gust si se toarna intr-un recipient. In principiu, se recomanda terminarea sucului in maxim 24 de ore de la prepararea lui, in mare parte pentru ca sucul oxideaza si altereaza astfel calitatile sale.
Siropul de catina
Siropul se prepara destul de simplu, iar avantajul major fata de suc e ca acest preparat poate fi pastrat timp de mai multe luni fara sa oxideze. Practic, nu aveti nevoie decat de miere si suc. Reteta spune ca la fiecare jumatate de litru de suc trebuie adaugat jumatate de litru de miere, astfel ca dvs. decideti cata aveti nevoie. In principiu, daca e amestecat cum trebuie, siropul rezultat poate sta fara probleme intr-un frigider sau intr-un beci.
Intra pe www.sexgen.ro pentru a vedea articole dedicate adultilor, cu detalii intime si fara perdea, strict pentru adulti.