Sunt bune sau nu relatiile de lunga durata?

Sunt bune sau nu relatiile de lunga durata?

Am trait intr-o societate in care am fost obligati sa ne casatorim si sa avem relatii de lunga durata. In prezent lucrurile nu mai stau chiar asa si psihologul Ramona Gherasim vorbeste despre avantajele si dezavantajele unei relatii de lunga durata.

Ce este de fapt casatoria

Casatoria este in viziunea psihoterapeutei Esther Perel este dorinta unui statut social si ceva mai mult de atat „Îmi doresc să fii prietenul meu cel mai bun, confidentul meu de încredere și iubitul pasional, tot timpul la îndemâna mea.“ mentioneaza Esther.

Consideram ca avem drepturi

In momentul in care intram intr-o relatie de lunga durata nu mai avem asteptari si consideram ca avem drepturi. Cautam in acea relatie conectare, implinire, comunicare, sustinere reciproca si sentimentul ca suntem importanti in viata cuiva.

Esther Perel sustine ca ajungem sa ii cerem partenerului nostru mult prea multe „Dă-mi apartenență, dă-mi identitate, dă-mi continuitate, dar dă-mi și transcendență și mister în același timp. Dă-mi confort. Dă-mi provocare. Dă-mi noutate. Dă-mi familiaritate. Dă-mi predictibilitate. Dă-mi surpriză. Și ne gândim că toate acestea sunt de la sine înțelese.“

Nevoia de a fi impreuna este innascuta

Multi dintre noi provenim dintr-un mediu in care a fi intr-o relatie este un aspect esential. Daca se intampla sa nu iti gasesti pe cineva atunci te vei simti exilat.

Chiar daca ne-am nascut singuri si vom muri tot singur restul vietii dorim sa ni-l petrecem alaturi de cineva. Din acest motiv foarte multi dintre noi ajungem sa ramanem blocati in anumite relatii care nu ne mai multumesc sau care ne fac nefericiti.

Mai sunt anumite persoane care intra intr-o relatie doar de dragul de a fi alaturi de cineva si nu ii intereseaza prea mult de persoana de langa. Acestia se simt singuri atunci cand nu sunt intr-o relatie iar cand ajung cu adevarat sa fie in acea relatie isi doresc sa fie liberi.

Punctul forte al relatiilor de scurta durata

Relatiile de scurta durata au si ele un mare beneficiu, datorita lor te poti descoperi, te poti bucura de misterul si de aventura pe care acestea ti le ofera. In plus aceste relatii te vor ajuta sa decoperi cine esti si ceea ce iti place si ce nu.  Scopul acestor relatii este acela de a experimenta si de a invata cum trebuie sa evolueze o relatie.

Relatiile de lunga durata inseamna in schimb iubire, parteneriat si stabilitate care se construiesc in timp.  Putem compara relatiile de lunga durata cu un fruct care are nevoie de toata atentia noastra si de rabdare pentru a putea creste.  Ca relatia sa evolueze trebuie sa ii dam timp si sa avem incredere, sa ne iubim si sa ne deschidem in fata persoanei de langa noi.

O relatie de lunga are nevoie ca noi sa renuntam la asteptarile superficiale si sa acceptam ca totul nu mai poate fi ca la inceput. Entuziasmul o sa dispara odata cu trecerea timpului iar toata pasiunea de la inceput se poate estompa si tu trebuie sa accepti asta.

Intra pe www.sexgen.ro pentru a vedea articole dedicate adultilor, cu detalii intime si fara perdea, strict pentru adulti.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *