“Acolo, într-un spital uitat de lume, am văzut mulți dintre soldații noștri abandonați și murind din lipsă de îngrijire medicală. A fost un mare șoc pentru mine (…) După groaznica experiență în mijlocul soldaților n-am mai fost niciodată aceeași” transmitea Regina Maria.
Romania a fost lovita de o epidemie de holera in anul 1913 in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Holera a omorat mai multi soldati decat Razboiul de Independenta. Regina nu a putut ramane indiferenta de suferintele cauzate de holera si a mers in vizita prin spitale.
”Vizitai fiecare sală și vorbii cu fiecare bolnav care fu în stare să mă priceapă… camerele erau pline de suferință… Am cercetat pretutindeni până și spălatul rufelor”, a transmis regina.
Arthur Gould Lee, un ofiter si scriitor britanic, mentiona “…nu numai că a trecut nepăsătoare prin tranșeele din prima linie, sub bătaia focului, dar a manifestat un dispreț neînfricat, ieșit din comun, față de bolile contagioase din spitale. Fără să-i pese de riscuri, ea stătea la capătul soldaților tineri care mureau de holeră, vărsând lacrimi pentru fiecare din ei, ținându-l de mână ore întregi pe tânărul muribund, spunându-i cu toată sinceritatea că ea îi înlocuia mama, și apoi, când vedea că i se apropie sfârșitul, luându-l în brate și sprijinindu-i capul pe umărul ei până când își dădea sufletul”.
“Realitatea m-a lovit într-un asemenea mod încât nu mai puteam uita vreodată și, învățând ce însemna cu adevărat sacrificiul, mi s-a schimbat concepția asupra lucrurilor și s-a trezit în mine dorința de a fi de un real ajutor națiunii”.”Uitându-mă în jur, am simțit că ceea ce se dorea era un lider, cineva suficient de sus plasat încât să impună autoritate și cineva care, rămânând calm, putea deveni un punct de sprijin când alții începeau să-și piardă capul” a declarat regina.
Principele Ferdinand si principesa Maria au devenit suveranii Romaniei la data de 11 octombrie 1914. Era o perioada dificila pentru tara noastra deoarece izbucnise Primul Razboi Mondial iar societatea romana era divizata.
Timp de doi ani regina Maria a facut eforturi pentru realizarea obiectivelor nationale prin intrarea in razboi de partea Antantei „Sunt împrejurări în care fiecare om trebuie să judece pentru sine însuși și să-și înfrunte vitejește soarta, să se smulgă din vechile lanțuri, să-și capete o nouă libertate pentru a îndeplini fapte mari pe propria răspundere” afirma regina.
Marele om politic Alexandru Marghiloman afirma „Regina a fost singura ființă care a crezut că sfârșitul războiului va fi cum a fost. Este adevărat: toata lumea s-a îndoit, dar toți, fără excepție”.
Lupta reginei a fost grea, dar in final aceasta a reusit ”Din spiritul datoriei insuflat de ea, regele Ferdinand a declarat război propriei țări; din datorie față de Țara Românească”, declara nepotul ei, regale Mihai.
,,Multe zile am rămas în mijlocul soldaților mei și Dumnezeu mi-a îngăduit să pot fi de ajutor; zile de strașnică trudă, zile de întuneric, când ce vedeam erau lucruri pe care niciodată nu voi mai putea să le uit”, marturisea regina.
Regina a notat in “ Jurnalul “ sau : „dând de băut celor care mai erau în stare să bea; unii nu mai erau în stare de nimic în afară de moarte… Nu mi-a fost dat să văd priveliște mai oribilă și mai zguduitoare”.
Contele Charles de Saint-Aulaire, ambasadorul Frantei la Bucuresti a transmis “În fiecare dimineață, Regina, în uniformă de infirmieră, însoțită de o doamnă de onoare și de un grup de brancardieri voluntari se duce la gară pentru a-i primi pe răniți. Regina înfruntă moartea și ceea ce este fără îndoială cel mai greu depășește oboseala unei zile nu de opt ore, ci a unei zile care se întinde până noaptea târziu, cu șaisprezece, șaptesprezece sau optsprezece ore de muncă pe cât de respingătoare pe atât de periculoasă, în mijlocul emanațiilor infecte ale cangrenelor. Când este vorba de Regina nu ne referim la curaj. Curajul presupune teamă și energia de a învinge. Sentiment necunoscut pentru o suverană a cărei îndrăzneală aduce a invulnerabilitate”.
Intra pe www.sexgen.ro pentru a vedea articole dedicate adultilor, cu detalii intime si fara perdea, strict pentru adulti.