Starea în care se află dantură noastră spune multe lucruri despre rutina noastră de îngrijire și despre accentul pe care îl punem asupra sănătății organismului nostru. O amenințare serioasă a integrității dinților este reprezentată de placa bacteriană, care acționează prin intermediul diferiților microbi ce deteriorează smațul dinților.
Așadar, transformând procesul de curățare al cavitații bucale într-un obicei zilnic, poți evita prezența factorilor nocivi, apariția cariilor și a mirosului neplăcut, și poți prelungi durata de viață a danturii tale, menținând-o sănătoasă și impecabilă.
Îți punem la dispoziție cinci aspecte de care să ții cont dacă îți doreşti ca dinții tăi să fie sănătoși și strălucitori:
- Vizitează medicul stomatolog în mod regulat.
Trebuie să elimini ideea că un consult o clinică stomatologică este necesar doar atunci când simți durere sau suferi de o anume afecțiune. Pentru a preveni eventualele probleme legate de dinți, este indicat să consulți un medic specialist, care ar putea depista și preveni orice fel de afecțiune apărută la nivelul danturii.
Totodată, în cazul în care sesizezi dureri atunci când mesteci, sângerări gingivale, sensibilitate la cald/rece sau orice alt indiciu care poate sugera o afecțiune, realizează un control stomatologic cât mai rapid!
- Nu uita să-ți îngrijeșți dantură zi de zi.
Este indicat să realizezi un periaj corect al dinților de cel puțin două ori pe zi, respectând toți pașii pentru o curățare cât mai eficientă. Pe lângă folosirea aței dentare și a apei de gură, iată alte metode prin care te poți asigura că îți igienizezi dantură în mod corespunzător:
– efectuează periajul cu atenție, pe toate suprafețele dinților și, individual, asupra fiecărui dinte, pentru mai multe secunde;
– asigură-te că ai plasat periuța la un unghi de 45 de grade față de gingii;
– periază dinții de la arcada superioară la cea inferioară și de la dreapta la stânga, pentru o curățare cât mai eficientă;
– realizează mișcări scurte, în sens circular și evită mișcările bruște care ar putea răni gingia;
– nu uită să efectuezi procesul de curățare și asupra limbii și interiorului obrajilor;
– realizează întregul proces timp de minim 2 minute pentru a obține rezultate optime.
- Igienizează periuța după fiecare spălare pe dinți.
Lucrurile mărunte fac diferența iar igienizarea corespunzătoare a periuței de dinți poate influența în mod considerabil procesul de curățare al danturii.
De asemenea, amintește-ți să închizi întotdeauna dopul sticlei care conține apa de gură și la fel și recipientul aței dentare. Pentru rezultate cât mai vizibile, este necesar să schimbi periuța de dinți o dată la 3 luni!
- Evită alimentele cu un conținut ridicat de zahăr și sucurile carbogazoase.
Zahărul consumat în exces și sucurile, în special cele care conțin acid, reprezintă o amenințare gravă atât asupra integrității dinților, cât și asupra sănătății întregului organism.
Conform unor studii recente, o alimentație nesănătoasă duce inevitabil la apariția cariilor și a altor afecțiuni dentare (sensbilitate dentară, infecții, retracții gingivale, etc.)
- Efectuează minim 2 ședințe de profilaxie dentară în decursul unui an.
Una dintre cele mai sigure și mai la îndemână metode de curățare a dinților este, fără îndoială, periajul zilnic.
Profilaxia dentară, pe de altă parte, este o tehnică profesională care igienizează dantura în profunzime și cuprinde mai multe procese precum periajul profesional, fluorizarea danturii, detartrajul sau identificarea cariilor care se află în proces de inițiere. Realizarea a două ședințe de profilaxie dentară pe an poate îmbunătăți considerabil calitatea dinților tăi!
Pe lângă cele 5 aspecte ilustrate mai sus, te sfătuim de asemenea să echilibrezi consumul de băuturi și alimente foarte calde sau foarte reci. Datorită unei legături strânse între cavitatea bucală și restul organismului, recomandarea noastră este să-ți menții corpul hidratat și să nu uiți de utilizarea aței dentare. În acest fel, nu vei risca rănirea gingiilor.
Dacă vei lua în considerare aspectele importante în menținerea unei danturi sănătoase, nu va mai fi nevoie să îți faci griji cu privire la condiția în care se află dinții tăi.
Intra pe www.sexgen.ro pentru a vedea articole dedicate adultilor, cu detalii intime si fara perdea, strict pentru adulti.