Vrei sa iti impresionezi rudele de sarbatori? Atunci cu reteta de mai jos de cozonac grecesc numit Tsoureki ii vei impresiona.
Acest produs este de-a dreptul delicios si cu siguranta iti vei impresiona toti invitatii.
TIMPI DE PREPARARE
Timpul de preparare al acestui preparat este de 20 min
Timpul de gatire al acestui preparat este de 60 min
Preparatul va gi gata in 320 min
Iata care sunt ingredientele folosite
Pentru cozonac:
950 de grame de faina
200 ml de lapte
120 ml de apa
200 g de unt care sa fie lasat la temperatura camerei
250 de grame de zahar
4 oua care sa aiba marimea M
18 g de drojdie uscata
1 lingura de extract de vanilie sau 2 plicuri zahar vaniliat
10 grame de pudra mahleb (o vei putea gasi in magazinele arabesti)
1 lingurita de razatura de portocala
Pentru uns cozonacii:
1 ou
1 lingura de apa
fulgi de migdale (opțional)
MOD DE PREPARARE
Cozonacul grecesc este in mod sigur un preparat cu care nu vei dag res. Acesta se realizeaza destul de usor si iti vei putea impresiona intreaga familie. Amesteca laptele, apa, o jumatate din cantitatea de unt si zaharul intr-o craticioara pe foc mic. Dup ace untul si zaharul s-au divolvat le poti lua de pe foc si le poti lasa la racit.
In momentul in care amestecul s-a racorit, mai exact atunci cand a scazut sub 60 de grade se va adauga drojdia, extractul de vanilie, coaja de portocala si pudra mahleb si se amesteca toate ingredientele foarte bine. Amestecul obtinut se pune alaturi de jumatate din cantitatea de faina in vasul mixerului. Cu ajutorul mixerului care are atasat carligul de aluat se va amesteca la o viteza medie, mai exact timp de 2 minute.
Dupa care poti adauga ouale, unul cate unul. Faina se adauga treptat pana cand este incorporate complet. Atunci cand aluatul a fost omogenizat il veo putea scoata din vasul mixerului. In cazul in care aluatul este prea moale se va mai adauga faina.
Aluatul obtinut se va transfera intr-un castron si se acopera cu un prosop umed. Se va lasa la temperatura camerei timp de cateva ore pana cand aluatul isi va dubla volumul. Va dura com 2-3 ore la o temperatura de 20-25 de grade.
Se topeste untul ramas si se va incepe framantarea aluatului. Se inglobeaza treptat untul si se va continua cu framantarea pana cand se va obtine un aluat moale si plin de aer.
Cuptorul se preincalzeste la 50 de grade. Se va pune in cuptor o craticioara cu putina apa. Aluatul se va pune intr-o craticioara si se va acoperi. Cuptorul se va stinge si se va introduce aluatul in cuptor timp de 30 de minute. Dupa ce aluatul si-a dublat dimensiunea se va scoate din cuptor. Aluatul se va scoate din cuptor si se va imparti in 2 dupa care fiecare bucata in 3,4 sau 5 in functie de cate impletituri vei dori.
Cozonacii se pun in tavi in care s-au pus foi de copt. Intr-un bol se va bate oul cu apa si pe amestecul obtinut se vor presara fulgi de migdale. Cuptorul se va incalzi la 50 de grade timp se 10 min dupa care se opreste cuptorul si se baga cozonacii la dospit timp de 20 de minute. Cozonacii se coc timp de 40-45 minute, este de preferat ca acestia sa fie copti separat.
Intra pe www.sexgen.ro pentru a vedea articole dedicate adultilor, cu detalii intime si fara perdea, strict pentru adulti.