Dantura trebuie ingrijita din secunda in care erupe primul dintilor, la doar cateva luni. Si din acel moment sanatatea danturii depinde de intrumentele de periaj precum si de tehnica in sine, si stim ca obiceiurile bune se deprind din copilarie, asa ca ajuta-ti copilul sa aiba dinti sanatosi pe toata perioada vietii, incepand de la primul dintisor.
De la primul colt de dinte pana la varsta de 1 an
In aceasta perioada, parintii trebuie sa utilizeze comprese sterile umede, infasurate pe deget, cu ajutorul carora sa sterg mucoasa bucala, gingiile si dintisorii. Aceasta operatiune trebuie efectuata dupa fiecare masa si inainte de culcare.
De la 1 an la 2-3 ani
In aceasta perioada tot parintii sunt cei care efectueaza periajul dintisorilor copilului: in prezent exista periute de dinti adaptate fiecarei varste, asa ca acestea se vor folosi dupa fiecare masa si inainte de somn. Folosirea pastei de dinti este optionala, copiii nestiind sa clateasca gura si sa scuipe precum adultii.
Deja in aceasta perioada copilul deprinde obiceiul de a se spala pe dinti dupa masa si inainte de culcare.
Copilul se spala singur pe dinti
Intre 4 si 6 ani, copilul deprinde primele miscari necesare periajului danturii: la inceput invatati copilul sa efectueze miscari orizontale, va fi mai usor pentru copil. Este important ca fiecare dintisor sa fie periat, indiferent cat de corecta este miscarea, iar ca durata 2-3 minute de periaj sunt recomandate, precum si mai multe periaje pe parcursul unei zile.
Periutele de dinti utilizate trebuie sa fie adaptate danturii si varstei copilului: lungimea periutei va avea aproximativ 2.5cm iar inaltimea in jur de 0.5cm. Puteti sa le spuneti copiilor povesti ca sa accepte mai usor periajul si sa le cumparati periute colorate cu personajele lor preferate. De asemenea, este foarte important ca cei mici sa va vada spalandu-va pe dinti, regulat.
Copilul invata importanta igienei
Intre 6 si 9 ani copilului trebuie sa i se explice legatura dintre o igiena dentara precara si aparitia cariilor pentru a intelege importanta periajului. Puteti chiar sa aratati copiilor poze cu danturi neingrijite si le puteti spune pilde despre oameni care nu se spalau pe dinti.
Incepand cu 6 ani, miscarile de periaj devin circulare si verticale.
Dupa varsta de 9 ani, copilul trebuie invatat tehnica de periaj verticala, de la gingie spre varful dintelui (bacteriile si tartrul tinzand sa se depune spre baza dintilor, ducand in timp la o slabire a dintelui si la parodontoza), atat pe interior cat si pe exterior, cu periuta inclinata la un unghi de aproximativ 45 de grade. De asemenea, dupa varsta de 9 ani isi va face aparitia si ata dentara, parintii fiind cei care-l vor invata sa o foloseasca, explicand copilului ca lipsa igienei in spatiile interdentare duce inevitabil la carii in aceste zone, carii ce afecteaza 2 dinti (spre deosebire de restul tipurilor de carii).
Reguli generale
Periuta de dinti se schimba periodic, fara exceptie: la fiecare 3 luni sau mai devreme (in functie de uzura periutei). Fidelitatea fara de o anumita pasta de dinti poate costa cu drumuri la dentist: flora microbiana poate dezvolta rezistenta in timp la un anumit tip de pasta de dinti. Periuta de dinti si pasta, ata dentara si apa de gura sunt arsenalul obligatoriu in pastrarea sanatatii cavitatii bucale.
Intra pe www.sexgen.ro pentru a vedea articole dedicate adultilor, cu detalii intime si fara perdea, strict pentru adulti.