Specialistii sustin ca programele de detox te ajuta sa ramai mai usor insarcinata. Infertilitatea afecteaza in prezent 15% din cupluri si este definita ca lipsa sarcinii dupa o perioada de incercare de 1 an.
Pe langa toate astea, fertilitatea scade odata cu cresterea varstei viitoarei mame. Mai exact, femeile cu varste cuprinse intre 35 si 40 de ani trebuie sa discute cu un specialist in infertilitate dupa o perioada de 6 luni de incercare pe cand, femeile cu varste de peste 40 de ani trebuie sa discute cu acesta dupa 3 luni de incercari.
Ce spun specialistii ca ar trebui sa facem?
“Trăim într-o lume civilizată care mănâncă alimente procesate chimic, inhalează noxe în urma poluării atmosferice, se expune la doze ridicate de radiații electromagnetice (telefon, laptop, tv, cuptoare electrice). Pe de altă parte, lumea de azi este expusă unui grad de stres și oboseală cronică mai mare decât a generațiilor anterioare. Perioada de fertilitate raportată la vârsta feminină a scăzut și ea în ultimii 30 de ani. Din ce în ce mai multe tinere intră la menopauză mult mai repede. Acest fapt, coroborat cu noua planificare familială, care împinge serios vârsta maternă spre pragul de 40 de ani pentru obținerea unei sarcini ridică probleme importante specialiștilor, meniți să ofere ajutorul în aceste cazuri,” a mentioant dr. George Vasilescu, medic ginecolog in cadrul bazei de tratament Ensana Health Spa Hotels Sovata.
In trecut era suficient ca femeia sa adopte o dieta sanatoasa si sa consume un preparat cu acid folic. In schimb, in ultimii 10 ani, s-a constatat o escaladare a patologiei alergice de natura alimentara si atmosferica care afecteaza copii de la varste fragede. Toate aceste probleme au aparut la copii odata cu expunerea la noxe, inca din viata intrauterina.
“Gradul mare de expunere la acești factori nocivi a celor ce doresc să devină părinți va afecta însăși apariția unei sarcini, dar și un număr însemnat de nou-născuți cu probleme. De asemenea, rata mare a avorturilor spontane sau a opririlor în evoluție a sarcinilor este pusă într-un procent însemnat în seama intoxicării organismului. Pe lângă semi-intoxicarea propriu-zisă, asimptomatică sau cu semne minore (concentrații mari de mercur, arsenic sau alte substanțe toxice în sângele matern) trebuie să luăm în calcul și eliminarea lentă și incompletă a deșeurilor provenite din metabolismul celular (sedentarism, lipsa mișcării active zilnice, alimentație ultraprocesată, poluare atmosferică și alimentară)” mentioneaza medicul ginecolog George Vasilescu.
Programele de detox trebuie sa inceapa inainte cu 3 sau 6 luni de a planifica o sarcina. Ambii parinti trebuie sa adopte o dieta organica si trebuie sa indeparteze din corp sursele de toxine. “Referitor la alimentație, trebuie asigurată prezența principiilor nutritive, împreună cu alimente benefice pentru o eficientă a organismului de substanțe nocive. Consumul de apă pură și scaunul zilnic trebuie să fie preocuparea primordială, odată începută dieta amintită mai sus” a mai mentionat medicul.
Alimentele detoxifiante pe care trebuie sa le consumi sunt: broccoli, avocado, ulei de masline, fructe de padure, varza, somon, iaurt si chefir care au culturi probiotice.
Intra pe www.sexgen.ro pentru a vedea articole dedicate adultilor, cu detalii intime si fara perdea, strict pentru adulti.