Adevarul din spatele popularitatii crescute a jocurilor online de tip multiplayer?

jocuri masini
Rate this post

Aproape intreaga perioada a celei de-a doua jumatati a secolului 20, a fost una in care viata oamenilor din lumea civilizata era destul de simpla: s-a trecut peste razboaie si s-a ajuns la o bine meritata “normalitate”, in care tuturor li se permitea o viata simpla, cu scoala, intemeierea unei familii, munca si pensionare. Hobby-urile nu erau prea variate, mai ales in Romania, unde sub regimul comunist multe placeri ne erau interzise, iar muzica, literatura, colectionarea de arta sau obiecte scumpe, calatoritul erau toate sub un control strict. Timpul asazis liber era petrecut in compania prietenilor si a familiei, la un picnic sau pe o terasa, la o iarba verde sau la un meci de fotbal. Rareori puteai sa te distrezi de unul singur, fara sa parasesti confortul casei in care traiai. Putinii oameni carora le si placea ceea ce faceau la serviciu in fiecare zi, erau considerati privilegiati.

In ultimii 12 ani insa, totul a luat-o razna. Accesul la informatie, cresterea puterii de cumparare, deschiderea pietelor si expansiunea fara egal a internetului au creat mijloace de a te distra tot mai variate si pe care cu 50 de ani in urma le-am fi considerat ridicole. Tehnologia actuala apermis dezvoltarea de jocuri pe calculator de o finete si o grafica remarcabila care permite accesarea a mii de actiuni si de personaje din intreaga lume in doar cateva milisecunde. Acest lucru a dus la expansiunea rapida, imbunatatirea calitatii si cresterea disponibilitatii la scara larga a celor mai multe jocuri online de tip multiplayer. Cele mai populare sunt Counter Stike, Starcraft si World of Warcraft, care au devenit fenomene internationale si care, in anumite tari, cum ar fi Coreea s-au transformat rapid in sporturi nationale, surprinzator de banoase. In spatele popularitatii acestora sta faptul ca jocurile pe calculator nu sunt limitate unei anumite clase sociale, si nici de varsta, etnie sau gen si permit crearea de entitati sau avataruri virtuale care pot sa faca tot ceea ce noi, in viata reala, nu suntem in stare.

Vezi si:  Trasaturi pe care le mostenesti de la tatal tau

Tot mai mult, parintii isi gasesc copii afundati in jocuri si intrand in contact cu oameni de pe intregul mapamond. Acest lucru a dat nastere la nevoia studierii fenomenului si obtinerea de date obiective despre influenta jocurilor asupra psihologiei umane (mai ales a celei infantile) date care nu sunt deloc usor de obtinut. Majoritatea articolelor sunt scrise de jurnalisti fara pregatire psihologica, al caror interes este unul comercial. asadar focusul acestora cade spre efectele secundare negative scandaloase sau spre fanii entuziasti care pierd legatura cu realitatea. Aceste cazuri insa, sunt izolate. Tocmai de aceea, prin intermediul acestui articol si a celui care urmeaza, intentionam sa aruncam o privire mai detaliata asupra tipurilor principale de jocuri masini, si a relatiilor sociale pe care le creaza. Iata, pe scurt, care sunt principalele tipuri de jocuri multiplayer, urmand sa intram mai in detaliu in ceea ce priveste fiecare categorie in articolul urmator.

1. Shootere la persoana I-a (FPS-uri). In acestea jucatorii vad totul prin ochii personajului cu care joaca. Ramane categoria predominanta in preferintele publicului larg (Counterstrike fiind cel mai popular joc de gen, urmat de Quake, Doom si altele).

2. Jocuri de strategie. Cateodata sunt similare cu FPS-urile in sensul in care se joaca pe sesiuni limitate in timp, insa jucatorul nu detine o singura entitate, ci de obicei o intreaga armata cu care lupta impotriva altor jucatori sau a calculatorului. Starcraft, Age of Empires si LOL sunt doar cateva exemple.

3. MMORPG-rule sau jocurile de rol la nivel extins sunt categoria aparuta cel mai recent, insa care creste tot mai mult in popularitate, promitand sa le intreaca pe celelalte doua. Jucatorul obtine un caracter permanent cu care va intra in batalii, va rezolva sarcini si puzzle-uri si va intra in contact cu alte caractere din lumea in care joaca. In momentul de fata cele mai populare jocuri de acest gen sunt World of Warcraft, Diablo, Guild Wars, Everquest si Lineage.

Vezi si:  Care sunt cele mai bune masline pentru un copil

Intra pe www.sexgen.ro pentru a vedea articole dedicate adultilor, cu detalii intime si fara perdea, strict pentru adulti.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *