Contraceptia de urgenta

contraceptia de urgenta
4.3/5 - (7 votes)

In cazurile de “forta majora”, atunci cand inevitabilul s-a produs, contraceptia de urgenta este singura metoda care te ajuta sa previi o eventuala sarcina nedorita.

Eficienta metodei este mai mica decat a altor metode contraceptive folosite in mod obisnuit (riscul mediu de aparitie a unei sarcini dupa un contact sexual neprotejat este de 8%, in timp ce dupa folosirea contraceptiei de urgenta acest risc scade la 2%), insa este cu atat mai mare cu cat se foloseste mai repede dupa contactul sexual neprotejat.

Contraceptia de urgenta nu trebuie folosita cu regularitate in locul altor metode.

Cazurile in care trebuie sa folosesti contraceptia de urgenta sunt:

– in urma unui contact sexual neprotejat; – cand metoda de contraceptie utilizata in mod normal da gres, de exemplu, prezervativul s-a rupt, pilulele au fost varsate la mai putin de o ora de la administrare sau ai uitat sa le iei, diafragma a alunecat din vagin inaintea celor 6 ore etc.

Metodele contraceptive de urgenta sunt urmatoarele:

– administrarea unei doze hormonale mari asemanatoare celor din contraceptivele orale, care poarta numele de “pastila de a doua zi” si poate si administrata pana la 5 zile dupa contactul sexual neprotejat, insa eficacitatea metodei este cu atat mai mare cu cat este utilizata in primele 72 de ore. Consta în doua capsule care pot fi administrate amandoua odata sau o capsula pe loc si cea de-a doua, 12 ore mai tarziu. Pastilele se pot procura de la farmacie sau de la un cabinet de planning familial. – cea de-a doua metoda este inserarea unui dispozitiv intrauterin (sterilet) cu fir de cupru pana la 5-7 zile de la contactul sexual neprotejat (numai de catre medicul specialist).

Vezi si:  Cum se modifica corpul femeii insarcinate

Posibile efecte secundare dupa administrarea “pastilei de a doua zi”:

– greturi (se recomanda sa mananci dupa ce ai luat pastilele); – varsaturi (daca apar la mai putin de 2 ore, este necesara reluarea administrarii pilulei); – menstruatia poate sa apara mai devreme sau mai tarziu fata de data asteptata, insa, daca trec mai mult de 4 saptamani de la folosirea metodei si aceasta nu apare, este redusa cantitativ sau apar durerei neobisnuite, este posibila o sarcina, caz in care trebuie sa consulti medicul specialist ginecolog; – sangerari usoare la cateva zile dupa luarea pilulelor.

Nu uita ca eficacitatea metodei contraceptiei de urgenta este cu atat mai mare cu cat este folosita mai repede si ca niciuna dintre metode nu actioneaza prin intreruperea unei sarcini deja existente.

Salvează

Intra pe www.sexgen.ro pentru a vedea articole dedicate adultilor, cu detalii intime si fara perdea, strict pentru adulti.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *