Ce trebuie sa stii despre mastita

Mastita la san dupa sarcian
Rate this post

Mastita reprezinta o infectie bacteriana a sanului. Bacteria ce provoaca aceasta infectie se poate strecura in san printr-o simpla crapatura a pielii sau printr-o rana provocata de bebe pe sfarc. Mastita este o infectie destul de periculoasa, ea se transmite foarte usor si la copil.

Pentru a incerca sa evitati aceasta infectie suparacioasa incercati sa urmati recomandariile de mai jos.

In primul rand trebuie sa stii ca mastita nu este acelasi lucru cu infundarea canalelor prin care se curge laptele mamar, o alta problema care provoaca durere si intrerupe alaptatul. Acesta boala a sanilor este o infectie bacteriana care cere de cele mai multe ori tratament cu antibiotice, dar pana in prezent medicii nu au reusit sa descopere de ce unele femei care se afla in primele 6-8 saptamani dupa sarcina au acest gen de infectie.

De regula, mastita se arata prin aparitia unei zone inflamate pe san si chiar prin prezenta unei copturi pline cu infectie in mijlocul acestei zone. Aceste lucruri sunt insotite uneori de febra, dureri acute si inrosirea zonei cu probleme. Daca aceste simptome lipsesc descoperirea acestei boli va fi greu de depistat.

De cele mai multe ori mamicile confunda aceasta boala cu aparitia unor blocaje la nivelul canalelor galactofore. Simptomele care apar de regula la aceasta infectie isi fac aparitia in maxim 48 de ore de la inceput. Hranirea bebelusului va fi foarte greu de realizat pentru ca scurgerea laptelui este ingreunata iar din aceasta cauza el devine agitat si incepe sa planga. In cazul in care un canal este blocat se prezinta in prima faza cu durere, senzatie de arsura si aparitia unui nodul pe san. Pielea din zona sanilor va fi rosie si inflamata.

Cum poti scapa de mastita:

  • Incearca sa pui comprese calde chiar si reci pe toata zona sanilor pentru a o calma si pentru a o scapa de dureri.
  • Unge-te cu o crema antiinfectioasa in zona sfarcurilor
  • Scapa de febra doar cu medicamente recomandate de medic. Mai toate femeile stiu ca cele care au la baza ibuprofen, prin alaptat ajung la bebelus in cantitate foarte mica.
Vezi si:  Ce poti face pentru a preveni sarcina prematura

Cateva sfaturi pentru tratarea canalelor blocate:

  • Fa tot posibilul si nu te opri din alaptat pentru ca sanul trebuie golit in totalitate de fiecare data. In cazul in care bebelusul nu poate sa faca asta, foloseste pompa de muls.
  • Cu putin timp inainte de a alapta cu aproximativ o jumatate de ora, trebuie sa iti pui comprese calde pe sani. Fa acest lucru de fiecare data cand iti apaptezi micutul.
  • Pune pe san crema Garmastan sau Bepanthene si maseaza-te usor pana intra complet in piele.
  • Daca vezi pe mamelon ca ai o mica bubita cu puroi (acest lucru e asociat de cele multe ori cu un canal infundat). O poti sparge cu un ac steril de seringa si curata imediat zona cu solutie dezinfectanta.

Mai jos aveti cateva sfaturi de la medicii specialisti pentru cum sa procedati in astfel de cazuri:

  • Daca observi ca in urmatoarele 8-12 ore acele simptome prezentate mai sus se agraveaza trebuie sa luati antibioticul cat mai curand. Cere medicului reteta potrivita de medicamente tinand cont si de micutul tau.
  • In cazul in care s-au scurs 24 de ore iar starea sanilor este aceeasi se recomanda sa incepeti sa luati antibioticul
  • Inrosirea pielii se poate pastra mai mult de o saptamana. In cazul in care starea vi se inrautateste deodata sau daca simptomele nu continua sa se amelioreze in 24-48 de ore, consultati un medic in cel mai scurt timp posibil.

Intra pe www.sexgen.ro pentru a vedea articole dedicate adultilor, cu detalii intime si fara perdea, strict pentru adulti.