Diabetul si sarcina

Diabetul si sarcina
Rate this post

Diabetul reprezinta o ingrijorare in plus pe timpul sarcinii, dar nu este o problema foarte grava daca persoana in cauza este monitorizata si ingrijita corect. Multe gravide nu cunosc faptul ca diabetul in timpul sarcinii este principala complicatie ce le poate pune probleme la nsatere. Nivelul zaharului trebuie studiat si tinut sub control pentru ca altfel poate duce la un lucru nedorit si anume la imbolnavirea fatului.

Tipurile de diabet si cum incercam sa le prevenim

Cele mai periculoase forme de diabet pentru sarcina sunt:

  • diabetul gestational – acest tip de diabet poate fi descoperit doar in timpul sarcinii, dar este posibil ca diabetul sa fi aparut inainte de a fi insarcinata
  • diabetul pregestational – aici femeia stie ca sufera de diabet de tip 1 sau de diabet de tip 2 inainte de a concepe copilul

Cel mai periculos tip de diabet dintre cele doua enumerate mai sus este fara nici un dubiu diabetul gestational, deoarece cantitatea de zahar poate sa treaca neobservata de medici si sa fie gasita mult mai tarziu iar rezultatele pentru copil pot fi periculoase (de la prematuritate pana la aparitia malformatiilor sau chiar a decesului in cazuri foarte grave).

Daca diabetul nu este tratat corespunzator pe toata perioada sarcinii, gravidele pot sa faca multe complicatii, de cele mai multe ori acestea sunt legate de hipertensiune si probleme cardiovasculare.

In cazul in care viitoarea mamica sufera de diabet pericolele sunt destul de mari si pentru bebelus. In cadrul Congresului Mondial de Diabet s-a discutat despre malformatiile nervoase si cardiace la care pot fi expusi nou-nascutii a caror mame au diabet. De asemenea, s-a vorbit si despre riscul destul de mare ca fetii sa devina supraponderali, iar nasterea atat pe cale naturala cat si prin cezariana sa devina mult mai dificila.

Vezi si:  Tot ce trebuie sa stii despre avortul spontan

Specialistii au recomandat diete corespunzatoare si controale periodice pentru a tine sub control nivelul zaharului din organism. Pare mai dificil, dar cand este vorba de sanatatea pruncului tau nimic nu ar trebui sa para astfel. Ideal ar fi ca la inceputul sarcinii sa incerci sa depistezi orice tip de problema si sa actionezi la timp, numai asa poti sa ii asiguri fatului tau o viata linistita inca din primele zile ale vietii.

Recomandari utile pentru gravide ce sufera de diabet

Un studiu facut de Congresul Mondial de Diabet au accentuat faptul ca acest lucru cu monitorizarea tuturor femeilor insarcinate ii ajuta sa gaseasca si mai multe femei bolnave de diabet iar proncentul este de 50% mai mare. Depistarea celor care stiu deja ca sunt bolnave de diabet este mult mai usoara, dar modul in care este ingrijita aceasta boala pe toata perioada sarcinii difera de la persoana la persoana. Cel mai bun lucru pe care a-i putea sa-l faci este sa te consulti cu medicul si sa luati impreuna o decizie cat mai buna in ceea ce proveste tratamentul pe care il vei urma.

Medicamentele luate te ajuta sa mai scazi din nivelul de zahar din sange, iar cel mai recomandat tratament in acest caz sunt injectiile cu insulina. Aceste injectii pot controla glicemia mult mai usor, dar nu uita ca trebuie sa fi foarte atenta la ceea ce consumi pe tot timpul sarcinii, orice dereglare poate avea urmari nedorite.

Specialistii in diete recomanda o dieta care sa se bazeze pe 30 de calorii per kilogram, ca de exemplu o femeie care cantareste 58 de kilograme nu ar trebui sa consume alimente care depasesc 1740 de calorii.

Vezi si:  Afla care sunt cauzele infertilitatii

Diabetul este o boala destul de problematica, iar in cazul unei gravide aceasta va crea si mai multe problema, dar nu te descuraja pentru ca numarul femeilor suferinde de diabet care au adus pe lume copii sanatosi este din ce in ce mai mare. Tot ce trebuie sa faci este sa mergi periodic la medic, sa tii o dieta corespunzatoare si sa crezi in tine si in fortele proprii.

Intra pe www.sexgen.ro pentru a vedea articole dedicate adultilor, cu detalii intime si fara perdea, strict pentru adulti.