Care sunt cele mai bune masline pentru un copil

Care sunt cele mai bune masline pentru un copil

Stiai ca maslinele sunt bogate in grasimi monosaturate? Daca nu stiai asta atunci in mod sigur nu stii cat de minunate sunt acestea pentru organismul nostru. Maslinele sunt o importanta sursa de fier, fosfor, calciu, potasiu, zinc, vitamina A si vitamina E. Maslinele sunt recomandate pentru un copil deoarece ajuta la cresterea oaselor si ajuta la mentinerea danturii sanatoase.

Sunt recomandate maslinele pentru copii sau nu?

Ei bine, nutritionistii sustin ca uleiul de masline ar trebui introdus in alimentatia bebelusilor dupa varsta de 6 luni iar copii pot manca masline abia dupa un an. Asa cum stim exista mai multe tipuri de masline iar gustul si culoarea acestora se determinate de gradul de coacere sau de marinare.

Mihaela Bilic, medic nutritionist a explicat intr-o postare care este diferenta dintre maslinele negre si maslinele verzi.

Mai mult de atat, Mihaela Bilic a declarat exista un singur arbore care produce toate sortimentele de masline. „Am trait multa vreme cu impresia ca exista cate o specie diferita de arbori pentru fiecare culoare de maslina. Ei bine, nu mica mi-a fost mirarea când am aflat ca maslinul e unul singur si culoarea verde, maronie sau neagra a maslinelor e determinata doar de gradul de coacere al acestora. Cu alte cuvinte maslinele verzi sunt necoapte iar cele negre, extra-coapte” a mentionat Mihaela Bilic.

Diferenta dintre maslinele verzi si cele negre este data de cantitatea de grasimi pe care le au. „Din punct de vedere nutritiv exista diferente între ele, cu cat sunt mai negre/coapte, cu atat sunt mai bogate in gr\simi. Cele verzi, ca orice fruct crud, sunt amare, gust de care e responsabila o substanta numita oleuropeina. Pentru a putea fi mancate, maslinele verzi trebuie tratate: se tin timp de 8-72 ore intr-o solutie alcalina de hidroxid de sodiu care neutralizeaza oleuropeina. Apoi, indiferent daca sunt verzi sau negre, maslinele se pun în saramura (sarea are rol de conservant) sau în ulei pentru a putea fi pastrate timp indelungat.

Daca maslina verde are gust amar considerați ca e normal și bucurati-va, oleuropeina are proprietăți antioxidante, anti-inflamatorii, antimicrobiene și anticanceroase. În schimb, maslinele negre conțin de 3-4 ori mai mulți compusi fenolici (hidroxityrosol), deci au un efect antioxidant mai puternic decat cele verzi. Si când spun antioxidant înseamnă că pot neutraliza radicalilii liberi responsabili de boli și îmbatranire”, a mai spus Mihaela Bilic.

Aceasta incurajeaza mamicile sa se ofere copiilor masline deoarece sunt ideale atat pentru cei mici cat si pentru persoanele adule.

„Consumati maslinele ca atare, indiferent de culoare, sunt mai bogate în antioxidanti și mai sarace în calorii fata de ulei. Și au de 4-10 ori mai mult hidroxityrosol fata de ulei”, a mai spus aceasta. Pentru copii in schimb nu se recomanda ca maslinele sa fie foarte sarate. Daca totusi vrei sa ii oferi copilului tau tot ce este mai bun atunci iti recomand sa ii oferi pasta de masline. Astfel nu va mai exista riscul de inec. Poti combina aceasta pasta de masline cu branza de vaca pentru un mic dejun consistent.

Intra pe www.sexgen.ro pentru a vedea articole dedicate adultilor, cu detalii intime si fara perdea, strict pentru adulti.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *