Atentie! Barbat in bucatarie

Atentie! Barbat in bucatarie
4 (80%) 5 votes

Nu ma dau in vant dupa orez, recunosc, dar exista cel putin un format care imi place la nebunie, intr-o combinatie orientala plina de arome si un gust extraordinar asa cum mai gasesti doar la Restaurantul Paradis din Brasov.

Asa ca ma infintez dimineata devreme la macelaria locala in cautarea unei pulpe frumoase de berbecut. Nici prea mare si nici prea mica, important este sa fie frageda pentru ca nu am de gand sa fierb carnea pentru a fi comestibila, ghidati-va dupa culoare, sa nu fie prea inchisa si carnea saa musteasca, sa nu fie foarte uscata. Puteti cere sa va indeparteze osul ca sa nu va mai chinuiti si sa opriti bucata frumoasa de carne.

Incarcat cu inca cateva mici amanunte din piata, ma instalez in bucatarie, refuzand orice ajutor feminin din familie pentru ca prea rar am placerea de a gati.

Incep prin a desprinde fasii potrivite de carnita de pe pulpa, incercand sa pastrez si mici bucatele de grasime, pe care le spal bine, le scurg si le tai pe de a latul pentru a obtine bucatale de carnita cat sa iei odata cu furculita. Apoi le tavalesc cu simt de raspundere intr-un amestec savant de ulei de masline, sare, piper, un strop de cardamon, un pic de sofran si un pachetel de Biryani indian (da, va fi o mancare indiana ). Amestec bine, bine ( il puteti framanta un pic sa fim siguri ca sosul va patrunde carnea ) si il arunc pe raftul de sus al frigiderului sa se odihneasca.

HINT: puneti carnita cu sosul intr-o punga, fie ca o sigilati, fie ca ii faceti nod, este mult mai simplu sa amestecati periodic si aromele se intrepatrund mult mai bine decat daca ar fi intr-un castron deschis, incercati sa mai framantati punga cel putin de 2 ori inainte de a scoate carnita pentru a o frige.

Putem folosi orez bob cu bob sau basmati, dupa gust, personal prefer orezul integral pentru gust si culoare. Puneti-l la fiert impreuna cu un 1-2 legume ce aveti prin frigider, daca nu, puteti folosi un cub de Knor de legume/pui pentru un plus de gust. Nu il fierbeti foarte mult, important este sa il opariti, apoi lasati-l sa se scurga. Alaturi, pregatiti intr-o craticioara un cartofior taiat cubulete, fiert putintel, deloc mult, il vom folosi mai tarziu.

In ideea ca a trecut un ceas cu tot cu o pauza de tigara si cafea, luam carnita din frigider si o aruncam intr-o tigaie incinsa. Nu e nevoie de ulei, sosul prins de ea este suficient, lasam focul iute si amestecam periodic ca sa prinda o culoare aramie pe toata suprafata carnii. Cand s-a rumenit, dam focul mic, dar nu acoperim vasul, incercam sa o mai amestecam periodic ca sa se coaca bine si in interior, altfel riscam sa ramana carnita cruda inauntru. Ar trebui sa arate ca in poza din dreapta cand este gata pentru faza urmatoare.

Cand consideram ca este de ajuns, aducem in tigaie si orezul oparit si scurs si continuam sa amestecam pentru omogenizare, orezul incepe sa prinda culoare de la sosul carnitei si cand incepe sa sfaraie, turnati fara sa va uitati o cana mare de iaurt de baut. Amestecati cu multa dragoste compozitia, rotind bucatelele de carne pentru a prinde iaurtul pe toate partile. Putem completa cu zeama unei lamai sau o cescuta de apa si lasam la foc mic sa fiarba mocnit tot amestecul. Pentru ca inca nu miroase pana la Dumnezeu, feliati subtire cativa catei de usturoi si presaratii cu atentie in toata tigaia; amestecati incetisor ca sa prinda toata mancarea gustul sublim. Cand incep vecinii sa bata in teava este semn ca aromele au ajuns pana la ei, ii mai mai lasam cateva minute sa saliveze si dam focul ceva mai tare sa scada eventuala zeama ramasa.

Pe final, adaugati cateva felioare de rosie proaspata, de preferat decojita cu atentie, cartofiorii prefierti si putem presara din belsug curry. Dupa gust si placere, se poate adauga ardei iute tocat, pentru fanii, jalapeno rosu este excelent pentru ca este un pic mai gras si mai crocant, de asemenea un plus de zeama de lamaie poate asezona pe final mancarica. Feriti-va sa mai amestecati, atat rosiile cat si cartofii sunt fragile, asigurati-va ca sunt introdusi un pic printre orez si carnita sa termine de fiert. HINT: nu acoperiti in nici un moment tigaia, personal nu imi place carnea de berbec fiarta in aburii respectivi, mai bine folositi hota din dotare ca sa nu va bata la usa vecinii cu balele curgand ­čÖé

Se serveste cat se poate de fierbinte si de iute alaturi de un bol de raita pe care o puteti face rapid din iaurt de baut, sare si cateva legume taiate foarte fin.

Pofta buna, ca mare cu siguranta este dupa articolul meu, sper sa le placa si celor de la Paradis reteta si sa publice cateva poze pe pagina lor de facebook

Salveaz─â

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *