Secretiile vaginale din timpul sarcinii

Secreti vaginale in timpul sarcinii

Vestea cea mare te-a facut sa te simti in al noulea cer cu siguranta, esti gravida, vei da nastere unei vieti, iti vei intemeia o familie si sper din tot sufletul sa ai o viata linistita, dar pana se scurg cele aproximativ 9 luni v-a trebui sa te lupti cu schimbarile care vor fi din ce in ce mai vizbile. Probabil ca te vei gandi din start ca ai scapat de menstruatie, iar lucrurile vor fi ok din acest punct de vedere, insa din pacate nu scapi si de scurgeriile vaginale pentru ca hormonii din corpul tau vor da alarma de razboi. In continuare am sa incerc sa-ti explic ce sunt aceste secretii si cum ar trebui sa le intampini.

Ce sunt si cum putem preintampina secretiile vaginale

Pe timpul sarcinii marea majoritate a gravidelor vor avea scurgeri in cantitati mult mai mari decat de obicei. Aceste scurgeri se datoreaza secretiei vaginale denumita leucoree, o secretie transparenta sau albicioasa (depinde de la caz la caz) si lipsita de miros. Este totusi foarte probabil ca aceasta secretie sa apara intr-un mod mai pronuntat abia spre sfarsitul sarcinii, cel mai probabil in ultimul trimestru datorita productiei foarte mari de estrogeni si a circulatiei sanguine foarte buna din acea perioada.

Daca in prima parte aceasta scurgere era una normala din toate punctele de vedere, dar spre sfarsit ea isi schimba culoarea si textura nu este cazul sa te alarmezi, acest lucru este perfect normal chiar daca nu se intampla tuturor gravidelor. Totusi, daca observi ca aceste scurgeri devin prea abundente ar fi bine sa-ti consulti medicul pentru a primi o parare avizata.

Pentru a avea o igiena corespunzatoare in cazul in care ai aceste scurgeri, poti urma sfaturile de mai jos:

  • spala in fiecare zi zona dar fara a folosi sapunuri si deodorante
  • foloseste absorbante (in nici un caz tampoane interne)
  • poarta lenjerie intima din bumbac 100%
  • in cazul in care simti ca ai dureri sau arsuri in zona genitala, odata cu producerea secretiei sau daca observi o schimbare a texturii, a culorii sau a mirosului, cere sfatul medicului

Petele de sange si ce ar trebui sa stii despre ele

In cazul in care observi sangerari vaginale acestea reprezinta un semnal de alarma cum ceva nu este in regula la tine in organism si ar trebui sa consulti un medic in cel mai scurt timp posibil pentru a fi sigura ca totul este in regula. In orice caz, sangerarile sunt destul de rare si in cele mai multe cazuri apar doar mici pete de sange care nu indica neaparat ceva grav. Ca de exemplu, in prima luna din sarcina este foarte probabil sa observi pete de sange pe lenjeria intima, acest lucru iti indica faptul ca ovulul a fecundat si s-a implantat pe peretele uterin.

Micile pete sau sangerari vaginale sunt deseori ceva normal si nu pun viata in pericol niciunuia dintre voi, dar sunt multe situatii in care trebuie sa faci neaparat consultul medical: daca sangerarea vine cu dureri abdominale foarte mari poate fi un semn de avort spontan. In cazul in care sangerarea este abundenta si nu se mai opreste este obligatoriu sa ajungi pe cat de repede psobil la medic.

Nu uita ca acum ca esti gravida nu mai este doar viata ta in joc si orice schimbare poate avea repercusiuni si asupra fatului, de aceea te sfatuiesc ca atunci cand apar dereglari de orice fel sa-i spui medicului pentru ca doar el te poate ajuta.

 

 

Intra pe www.sexgen.ro pentru a vedea articole dedicate adultilor, cu detalii intime si fara perdea, strict pentru adulti.