Saltelele – obiectele care ne influenteaza substantial viata

Saltelele – obiectele care ne influenteaza substantial viata

O treime din viata ne-o petrecem stand intinsi pe pat, spun statisticile. In aceste conditii, locul de odihna, in speta patul, trebuie sa asigure atat un grad de confort sporit, cat si o minima siguranta pentru sanatate. De ce? Pentru ca la cat timp petrecem intinsi, sunt sanse foarte mari ca locul de odihna sa ne influenteze drastic calitatea vietii. De exemplu, o saltea pe arcuri veche de cativa zeci de ani nu poate oferi nici confort si nici siguranta intrucat, cel mai probabil, arcurile s-au deformat deja si nici salteaua in sine nu a fost vreodata tratata specific cu substante antialergice sau macar antivirale. Astfel, exista riscul crescut de a dobandi boli de coloana in timpul somnului, cat si eventuale probleme dermatologice sau pe baza alergica.

Cu alte cuvinte, saltelele ne influenteaza substantial viata. Totusi, a fost nevoie de mult timp pentru ca oamenii sa inteleaga influenta lor asupra somnului si sa schimbe ceva in aspectul si in modalitatea lor de constructie. De exemplu, in perioada neolitica oamenii se odihneau direct pe piei de animale, eventual burdusite cu frunze si tot felul de plante. Singurii mai avansati din punct de vedere tehnologic erau persii, despre care se stie ca inventasera in jurul anului 3600 ien un sistem prin care tabaceau pieile de animale, le coseau si le lipeau strans formand o cavitate, iar apoi le umpleau cu apa, formand astfel primele paturi pe baza de apa cunoscute in istorie.

Pana spre sfarsitul secolului 20, indiferent de materialele folosite la alcatuirea saltelelor, ele se confruntau cu urmatoarele probleme:

  • greutatea corpurilor nu se distribuia uniform, lucru care afecta somnul (chiar daca nu constient);
  • cele mai multe saltele nu mentineau coloana intr-o pozitie naturala si contribuiau la accentuarea bolilor de coloana;
  • se deformau in timp si aveau o durata de viata relativ scazuta;
  • in cazul paturilor duble, ele favorizau rostogolirea inspre interior, lucru care, in timp, dadea o forma de V patului, precum si imposibilitatea ca oamenii sa se odihneasca cum trebuie;
  • durata de viata a unei saltele era de sub 10 ani;

In 1970, Agentia Spatiala Nord Americana a inventat un tip de saltea umpluta cu spuma cu memorie. Aceasta spuma, teoretic, avea o textura elastica, dar care retinea forma corpurilor, astfel ca de fiecare data cand cineva se aseza pe ea, ea se deforma numai in jurul corpului, crescand astfel nivelul de confort resimtit. Totusi, in forma comerciala, saltele umplute cu spuma cu memorie au fost lansate pe piata pentru prima oara in 1992.

Din 1992 si continuand cu ziua de astazi, industria saltelelor a fost intr-o crestere exponentiala, pe masura ce din ce in ce mai multa a inteles ca au nevoie de un mediu sanatos de odihna. Sigur, la acest proces au contribuit si fenomenele de crestere a populatiei si de crestere a urbanizarii, lucruri care implicit au marit cererea pe piata. Astazi, cam orice magazin activ in aceasta industrie vinde saltele ortopedice (link) sau clasice, de diferite dimensiuni si umplute cu materiale care mai de care mai avansate din punct de vedere tehnologic. Multe sunt tratate impotriva factorilor antialergeni si previn depozitarea prafului, precum si al coloniilor de microorganisme specifice straturilor adanci ale saltelelor. Astfel, spre deosebire de acum cativa zeci de ani, numarul de cazuri de probleme de sanatate cauzate de mediul de odihna a scazut substantial, la sub 1/1000.

Desigur, probabil ca cel mai mare avantaj al evolutiei tehnologice in aceasta industrie e faptul ca, cel putin in cazul saltelelor ortopedice, ele mentin coloana intr-o pozitie corecta din punct de vedere anatomic, lucru care are 2 avantaje majore:

1) confortul in timpul somnului este imbunatatit substantial, intrucat niciunul dintre utilizatori nu se mai trezeste cu dureri de gat sau de mijloc;
2) agravarea bolilor de coloana in timpul perioadelor de odihna nu mai are loc.

Astfel, in conditiile in care pretul unui astfel de produs incepe de la 300 de lei, nici nu incape indoiala ca ar trebui sa fie cate o saltea ortopedica in fiecare dormitor din casa. Sigur, exista si saltele de lux, insa nu intotdeauna este nevoie de ele, cele simple facandu-si la fel de bine treaba.

 

Intra pe www.sexgen.ro pentru a vedea articole dedicate adultilor, cu detalii intime si fara perdea, strict pentru adulti.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *