Stiati ca scaunele, in forma apropiata celei de astazi, nu au devenit populare decat incepand cu secolului 16-17? Pana atunci, fotoliile si scaunele erau destinate curtilor nobililor si institutiilor legale ale statelor. Pana atunci, oamenii se asezau la masa pe lazi, bancute de diferite dimensiuni sau chiar pe jos, daca e sa dam exemplul tarilor arabe si vest-asiatice.
Ideea de scaun atragea pana nu demult ideea de autoritate si de bogatie. Drept dovada, ele inca se mai semnifica ceva in cadrul unor anumite institutii politice (vezi Camera Comunelor din Parlamentul Britanic), precum si in diferite alte organizatii si organe legislative.
Astazi, in schimb, pe masura ce aceste obiecte au intrat tot mai mult in viata noastra de zi cu zi, gama de produse de cumparat s-a marit extrem de mult. Avem scaune de birou, scaune de bar sau pentru uz casnic, pentru studenti etc. Design-ul lor depinde intr-o mare masura de utilizarea lor, precum si de dimensiunile disponibile in locul in care acestea vor fi utilizate. De fapt, marele avantaj al evolutiei pietei de scaune e faptul ca ele pot fi personalizate si adaptate camerelor, lucru care nu prea era posibil acum cateva sute sau chiar zeci de ani.
Rezumat:
Evolutia in timp a scaunelor
Din Egiptul Antic si pana aproape de epoca moderna, scaunele erau majoritar din lemn, singurele elemente de decor fiind sculpturile facute in modelele folosite de domnitori si inalti functionari. Cei care au creat “moda” acoperirii obiectelor de sezut cu matase si alte materiale textile moi au fost englezii si otomanii. De altfel, cei din urma au avut o influenta decisiva in evolutia acestui sector, comertul cu matasuri si materiale asemanatoare fiind monopolizat de catre tarile vest-asiatice, cel putin pentru partea noastra de continent.
In plus, daca analizam modelele existente de pe piata, vedem ca industria a luat cel mai mare avant in ultimii 30 de ani, pe masura ce ideea de confort in toate mediile a inceput sa fie tot mai accentuata. Cel mai la indemana exemplu e cel al scaunelor simple, cu spatar acoperit de un strat de burete si un material textil. Salile de sedinte au renuntat la scaunele clasice de lemn si au introdus obiectele de care vorbeam mai sus, mult mai ieftine, mai aratoase si mai usor de transportat. In facultati, bancutele inconfortabile de lemn, inguste si deloc aratoase, au fost inlocuite cu modele ca cele din poza din stanga. Acest lucru a permis studentilor o interactiune mai buna cu profesorii si bineinteles, a sporit confortul studentilor in timpul cursurilor.
Scaunele directoriale la mare cautare
Ati remarcat ofertele de scaune directoriale din mai toate hypermarket-urile? Oferta de scaune directoriale e intr-o crestere exponentiala, probabil si din cauza faptului ca tot mai multi oameni lucreaza de acasa. Avand nevoie de un confort sporit pentru spatiul de lucru, multi au cerut modele personalizate, lucru care a dus la o cerere sporita si implicit, la intentia comerciantilor de a satisface dorinta clientilor.
In principiu, oferta celor mai multe magazine e impartita in doua:
- scaune deja facute, de diferite modele si avand la baza diferite materiale componente (metal, lemn, plastic sau combinatii);
- scaune personalizate, a caror proiect se face impreuna cu consultantii de vanzari;
Daca in cazul primei categorii preturile variaza de la 50-70 de lei pana la sume care depasesc 1000 de lei, in cazul celei de-a doua categorii, pretul se calculeaza in functie de materialele folosite, de complexitatea proiectului si bineinteles, de dimensiuni. In plus, la pretul final se poate adauga si valoarea transportului, in cazul in care acesta depaseste dimensiunile agreate de obicei de firmele de curierat.
DIY versus achizitionarea clasica
Chiar daca multi oameni cred ca proiectele DIY (Do It Yourself) sunt o alternativa ieftina fata de modul clasic de achizitionarea de produse gata asamblate, de multe ori acestia se inseala amarnic. De ce? Pentru ca multi oameni nu constientizeaza cat de greu se asambleaza un banal scaun de catre o persoana care nu a mai lucrat niciodata in acest domeniu si care nu stie partile sensibile. In conditiile in care 9/10 proiecte DIY dau gres si implica o risipa de bani, de timp si nervi, e de multe ori mai convenabil, din absolut toate punctele de vedere sa se recurga la produse deja facute, existente pe stocurile magazinelor.
Intra pe www.sexgen.ro pentru a vedea articole dedicate adultilor, cu detalii intime si fara perdea, strict pentru adulti.