Cum se modifica corpul femeii insarcinate

femei insarcinate
4.4/5 - (7 votes)

Corpul femeii însarcinate se modifica zilnic. Unele modificari sunt usor de observat, altele nu, dar toate au legatura cu dezvoltarea si nasterea copilului. Modificarile corpului dumneavoastra se remarca începând din luna a 4-a sau a 5-a.Uterul creste înca de la începutul sarcinii. In 9 luni, el ajunge de la 50 grame la, în medie, 1 kg! Sânii se umfla si devin grei. Se modifica silueta. Alte schimbari, mai discrete, privesc sistemele circulator, respirator, urinar, digestiv si hormonal.

Circulatia sangelui si sarcina

In timpul sarcinii, volumul sangvin creste de la 4 1 la 5 sau 6 1. In consecinta, nevoile de fier ale femeii însarcinate cresc si ele. Ca urmare, medicul îi va prescrie un supliment de fier. Vena cava, care readuce sângele la inima, este comprimata de uter, ceea ce poate provoca o stare de disconfort viitoarei mamici, când sta întinsa pe spate; este mai bine sa stea întinsa ori sa se culce pe partea stânga.

Pulsul se accelereaza cu 10-15 batai pe minut. Pâna la sfârsitul sarcinii, inima bate mai repede, caci trebuie sa faca fata unui volum mai mare de sânge care circula prin organism. Cu o masa sangvina mai importanta si cu vase de sânge dilatate, tensiunea arteriala va scadea putin în primele 6 luni. In apropierea termenului, ea va reveni la valorile de dinainte.

SILUETA MAMEI INTRE LUNA A 3-A SI LUNA A 9-A

Luna a 3-a de sarcina

Pântecul nu s-a modificat. Sânii au crescut. Fatul cântareste mai putin de 20 grame. V-ati îngrasat cam cu 1 pâna la 3 kg. Uterul are marimea unui grepfrut. Atentie: O sa va mai îngrasati.

Vezi si:  Vitamine necesare unei sarcini
Luna a 5-a de sarcina

Pântecul se rotunjeste clar. Fundul uterului atinge buricul. Acum fatul cântareste în jur de 350 grame. V-ati îngrasat cu circa 3-5 kg. Consumati zilnic între 500 si 600 de calorii în plus fata de înainte de sarcina.

Luna a 8-a de sarcina

Pântecul atinge acum aproape dezvoltarea sa maxima. Copilul cântareste aproape 2,5 kg. V-ati îngrasat cu circa 9-11 kg. Va simtiti grea; simtiti câteodata dureri difuze.

RESPIRATIA

Vocea îsi schimba tonalitatea si nu mai respirati foarte bine pe nas. Este normal, modificarile hormonale provoaca uneori o congestionare a mucoasei laringelui, a traheei si a bronhiilor. Spre finele sarcinii, uterul împinge diafragma în sus si atunci respiratia devine „înalta” sau toracica. Pe lânga aceasta, trebuie sa respirati si pentru copil. La fiecare inspiratie, înmagazinati astfel între 10 si 15% aer suplimentar. O asemenea hiperventilatie este utila copilului, pentru ca face sa scada presiunea bioxidului de carbon.

MODIFICARILE HORMONALE

Modificarile hormonale foarte complexe îi permit organismului sa se adapteze noilor solicitari. Progesteronul si estrogenii, hormoni produsi de placenta în timpul sarcinii, sunt esentiali în viata dumneavoastra sexuala si genitala. Echilibrul între aceste doua tipuri de hormoni permite oului sa se implanteze în uter. Tot hormonii împiedica contractiile intempestive ale uterului si asigura astfel supravietuirea fatului.Exista si alte transformari chimice care ajuta organismul sa faca fata tuturor nevoilor sale. Alimentatia joaca un rol foarte important: de ea depind diferitele aporturi de calciu, de fier si de vitamine, care vor ajuta copilul sa se dezvolte armonios.

Tu cum te-ai simtit cand erai insarcinata?

Intra pe www.sexgen.ro pentru a vedea articole dedicate adultilor, cu detalii intime si fara perdea, strict pentru adulti.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *