Cum se face dulceata de nuci verzi?

Cum se face dulceata de nuci verzi?
Cum se face dulceata de nuci verzi?
Rate this post

Cum se prepara dulceata de nuci verzi? Simplu de tot. Reteta este urmatoarea:

  1. 100-120 de nuci tinere;
  2. 700-800 de grame de apa;
  3. zeama de la o lamaie;
  4. 700-800 de ml de apa;
  5. vanilie, dar numai daca va place gustul vanilat, acest ingredient fiind optional;

In ceea ce priveste modul de preparare, trebuie specificat inca de la inceput ca, desi nucile sunt tinere, ele sunt bogate in iod. Asadar, prin natura ele sunt mai amare de fel. Pentru a diminua gustul amarui nucile trebuie curatate, nu inainte de a fi lasate in apa pentru o perioada de 24 de ore, timp in care apa ar trebui schimbata la fiecare 8 ore.

Grija mare la maini! Iodul in sine nu e periculos, insa poate colora mainile destul de puternic, motiv pentru care va recomandam sa folositi o manusa de protectie, care sa nu aiba microfisuri.

Dupa cele 24 de ore, nucile se curata, iar intre timp, apa cu zaharul se pun pe foc. Noi va recomandam sa amestecati cat de mult in siropul de apa cu zahar, pana acesta devine uniform si consistent. In momentul acela, se toarna cele 100-120 de nuci si se lasa la fiert la foc mic pentru alte 30-40 de minute. In timpul fierberii se adauga zeama de lamaie, dar numai dupa ce spuma a fost curatata.
In principiu, atunci cand continutul oalei capata textura unei dulcete, dulceata de nuci verzi este gata. Unele gospodine prefera sa fiarba si a doua si a treia zi, asa cum obisnuiau sa faca bunicile noastre, insa acest lucru nu e neaparat obligatoriu.

Dulceata se pune in borcane sterilizate. Se conserva destul de bine, putand rezista chiar si 6 luni in conditiile de temperatura potrivite.

Desi nu o vedem atat de des in bucautariile parintilor sau ale bunicilor, dulceata de nuci verzi este considerata o adevarata delicatesa. Usor de preparat si deloc scumpa, ea se recomanda a fi preparata in luna iunie, atunci cand nucile nu au interior tare format si nici nu sunt atat de bogate in iod pe cat sunt inainte de coacere.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *