Ai nevoie de un OIREP? Afla cum te poate ajuta acesta

4/5 - (7 votes)

Te-ai ocupat singur pana acum de managementul reciclarii si te gandesti sa transferi responsabilitatea catre o entitate abilitata in acest sens?

Acum ai la dispozitie o optiune eficienta: apeleaza la un OIREP. Afla din randurile de mai jos care este procedura pe care trebuie sa o urmezi si gasesti astfel cea mai buna varianta pentru compania ta.

Ce inseamna OIREP?

OIREP-ul sau Organizatia care Implementeaza obligatii privind Raspunderea Extinsa a Producatorului reprezinta acea organizatie care se ocupa cu colectarea si reciclarea tuturor ambalajelor, astfel incat compania ta sa nu mai fie nevoita sa-si recicleze propriile ambalaje. OIREP-ul a aparut in Romania dupa aderarea la Uniunea Europeana. Fondul reciclarii a fost un important domeniu din cadrul reglementarilor UE pentru care Romania a trebuit sa creeze legi. In acest fel, toti comerciantii care genereaza ambalaje trebuie sa urmeze legislatia in vigoare.

Care este rolul OIREP?

OUG nr. 74/2018 prevede ca toate companiile care au ca obiect de activitate reciclarea sau comercializarea de bunuri ambalate, chiar si autoritatile locale, sa se ocupe de reciclarea si achitarea costurilor de colectare ale deseurilor. Aici intervine OIREP-ul care indeplineste in locul societatii tale aceste obiective. Important este sa cunosti faptul ca legislatia actuala iti impune sa atingi o tinta de reciclare in proportie de 60% pentru sticla, 20% pentru aluminiu si 60% pentru intreaga gama de deseuri. Un alt lucru pe care trebuie sa-l stii face referire la faptul ca OIREP-ul este un intermediar intre compania ta si reciclatorul final. Mai mult, OIREP se va ocupa si de partea de raportare de mediu. In acest fel, tu vei scapa de toate obligatiile ce tin de activitatea de reciclare si raportare deseuri catre Agentia Nationala de Protectie a Mediului. Acest transfer de responsabilitate iti va fi util si din punct de vedere financiar: nu vei plati amenzi catre Garda de Mediu pentru neraportarea deseurilor.

Avantajele colaborarii cu OIREP

Cel mai important avantaj pe care trebuie sa-l cunosti, este acela ca nu mai trebui sa gestionezi sfera managementului de reciclare aferenta companiei pe care o detii. Transferandu-ti responsabilitatea catre un OIREP, obtii mai mult timp in care sa te ocupi de business-ul tau. In acelasi timp, nu vei mai fi nevoit sa cunosti toate reglementarile aparute sau modificate din legislatia de mediu. Printre cele mai importante avantaje oferite de o colaborare cu OIREP trebuie sa cunosti urmatoarele:

  • in primul rand, specialistii din cadrul OIREP-ul cunosc legislatia in vigoare;
  • OIREP-ul se ocupa de intocmirea rapoartelor de mediu ce fac referire la cantitatea de ambalaje produsa si cea de ambalaje reciclate;
  • OIRE-ul se asigura de faptul ca rapoartele sunt transmise lunar, semestrial sau anual catre Agentia Nationala de Protectie a Mediului (ANPM);
  • OIREP-ul respecta termenele de livrare a rapoartelor astfel incat vei evita amenzi din partea autoritatilor;
  • OIREP-ul se asigura de faptul ca deseurile ajung la firme specializate de reciclare si in acest fel, compania ta contribuie la protejarea mediului inconjurator.

Colaborarea cu un OIREP

In momentul in care decizi sa colaborezi cu un OIREP si doresti sa transferi responsabilitatea catre acesta, este important sa verifici si cateva criterii ce tin de activitatea lui. De exemplu, poti verifica experienta partenerului tau, de cati ani activeaza pe piata sau daca este maleabil in privinta clauzelor din contract. In felul acesta te asiguri ca OIREP-ul ales este un colaborator de incredere pentru tine si ca isi va respecta toate clauzele contractuale.

Cu o vasta experienta si un portofoliu de peste 3.500 de clienti, Ecologic3rambalaje.ro poate fi partenereul tau ideal in managementul reciclarii si, de asemenea, in procesul de raportare deseuri.

Date de contact:

E-mail: office@ecologic3rambalaje.ro

contact@ecologic3rambalaje.ro

Telefon: 0239.680.500

Intra pe www.sexgen.ro pentru a vedea articole dedicate adultilor, cu detalii intime si fara perdea, strict pentru adulti.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *