Traditii de Paste 2018 – Obiceiuri in Romania

Traditii de Paste 2018 – Obiceiuri in Romania

In doar cateva zile, crestinii ortodocsi din toata lumea vor sarbatori Pastele Ortodox, sarbatoare care va pica duminica pe 08.04.2018. Toata lumea stie deja ce reprezinta Pastele, insa contrar credintei populare, aceasta sarbatoare nu se celebreaza doar prin ciocnirea oualelor rosii. Sunt mai multe traditii si obiceiuri practicate (inca) in unele zone ale Romaniei, unele mai cunoscute, altele mai putin cunoscute.

Oua rosii – Incondeierea/Colorarea lor

Stransul oualelor incepea la sate inca din a patra saptamana a Postului cel Mare, atunci cand taranii, in post fiind, incepeau sa se pregateasca pentru Sfanta Sarbatoare a Pastelui. Neavand voie sa manance oua si incredintati ca odata depozitate la loc racoros, ele nu se vor strica, unele familii ajungeau ca in Saptamana Mare sa aiba si cate 200 de oua.

In credinta populara, oul il simboliza pe Hristos, intrucat asemeni puiului de gaina, el lasa locul trist si insingurat pentru a prinde viata. Totusi, traditia spune ca primele astfel de oua ar fi aparut chiar in Vinerea Mare, atunci cand venind la mormantul lui Hristos, Maria Magdalena aduce un cos de oua pe care il lasa la picioarele lui Iisus. Strapuns fiind de lancile soldatilor romani, sangele lui cade peste cos, inrosind ouale, de unde si traditia gospodinelor de a fierbe si de a inrosi oua inainte de a merge la biserica, la slujba de Inviere.

Postul cel Mare de 40 de zile

Primul obicei ce tine de paste este ca toti crestinii ortodocsi sa tina post timp de 40 de zile, in amintirea postului tinut de Moise, precum si de cele 40 de zile petrecute in desert de catre Iisus. In aceste saptamani, oamenii nu au voie sa manance carne de orice fel si nici oua, lapte sau alte produse lactate. Desigur, postul nu e un lucru obligatoriu, ba chiar exista cateva voci care sustin ca postul in sine – cel ortodox este cel mai dur, dintre toate celelalte ramuri ale crestinismului – nu este decat o creatie a bisericii, pentru a nu fi nevoita sa dea mancare prea multa saracilor. Desigur, asta nu reprezinta cu nimic pozitia oficiala a bisericii, ci doar pozitia unor anumiti oameni vis-a-vis de notiunea de post la ortodocs.

Ultima saptamana de post si Vinerea Mare

Vinerea Mare, conform bibliei, este vinerea in care a fost rastignit Iisus. Odinioara, crestinii obisnuiau sa tina post negru si sa mearga la biserica seara, insa acest lucru rareori mai este respectat. In unele regiuni ale tarii, se aduce in biserica altarul si este asezat pe o masa, iar crestinii trebuie sa treaca pe sub ea. Legendele spun ca cei ce fac acest lucru nu vor avea pe parcursul anului urmator dureri de spate sau de trunchi iar bolile se vor tine departe de ei.

Invierea

Se spune ca cine moare in Duminica Pastelui ajunge direct in Rai, portile acestuia fiind deschise tuturor sufletelor. Sarbatoarea incepe de la miezul noptii, atunci cand, conform legendei, mormantul lui Iisus s-ar fi deschis iar el ar fi inviat. De regula, crestinii se strang la miezul noptii la biserica, acolo unde are loc o slujba in aer liber, dupa care este continuata apoi in biserica pana in zori. Totusi, majoritatea celor care ajung la biserica se retrag dupa ce se intra inapoi in biserica, pentru a lua prima masa de dupa post, sau asa cum este cunoscuta, pentru a lua masa de Paste.
Ea contine carne de miel, oua rosii, pasca, drob si cozonac, precum si alte bunatati.

Desigur, mai sunt multe obiceiuri si traditii in aceasta zi, insa de regula, marea lor majoritate au caracter local, deci nu sunt tinute peste tot.

Intra pe www.sexgen.ro pentru a vedea articole dedicate adultilor, cu detalii intime si fara perdea, strict pentru adulti.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *