Chihuahua – o rasa canina extrem de pretentioasa

Chihuahua – o rasa canina extrem de pretentioasa

Numele de Chihuahua are in acceptiunea generala 2 sensuri: primul se refera la micul stat din nordul Mexicului, iar al doilea, mult mai raspandit, este cea de caine de companie. N-am putea spune ca aceasta rasa e una perfecta: sunt mici – printre cei mai mici din lume chiar, nu sunt foarte sociabili, au tendinta de a fi agresivi iar pe deasupra, sunt si foarte zgomotosi.

Crescatorii profesionisti de Chihuahua spun despre ei ca sunt zgomotosi pentru simplul fapt ca incearca sa suplilneasca lipsa marimii. Totodata, acelasi lucru cauzeaza si iritabilitatea de care dau dovada deseori acesti caini, asta in ciuda faptului ca rareori ajung sa depaseasca in inaltime 20 de centimetri.

Origini si caracteristici ale rasei chihuahua

La origine, rasa Chihuahua vine din micutul stat omonim din nordul Mexicului. Este considerat un caine de companie datorita faptului ca mai toate exemplarele sunt inteligente, nu cantaresc mult si nici nu necesita ingrijiri prea complicate. Adevarul ca un caine care la maturitate rareori depaseste greutatea de 3 kilograme nu e tocmai o idee rea, mai ales in cazul oamenilor care au nevoie de un companion, dar care nu au prea mult spatiu la indemana.

Dupa cum se vede si in poze, au blana scurta, nu naparlesc catusi de putin, dar trebuiesc periati din cand in cand, macar o data la 2 saptamani. De asemenea, chiar daca la o prima vedere nu par a fi niste caini prea activi, au nevoie de multa miscare, ori altfel, pe fondul imaginii de “jucarie mancacioasa”, au tendinta sa devina obezi, mai ales daca stapanii lor nu stiu sa le structureze bine meniul zilnic.

Despre dresajul puilor de chihuahua

Desi sunt niste caini extrem de inteligenti, arareori sunt dresati. Totusi, inteleg fara probleme regulile de igiena de baza ale casei in care cresc, dar avand un temperament foarte puternic, vor refuza sa respecte comenzile date de stapani, mai ales a stapanilor care nu s-au impus prea bine in fata lor. Tocmai de aceea, rareori veti vedea pe cineva preocupat sa-i dreseze. Insa, datorita chimiei pe care o dezvolta cu stapanul, acestia vor intelege starile de spirit ale oamenilor din viata lor si vor face pe cat posibil sa nu ii deranjeze mai mult.

Pretul per bucata

In Romania, pretul mediu al unui pui de Chihuahua (sau Chiuaua, dupa cum scriu unii dintre ai nostri) se invarte in jurul sumei de 200 de euro in cazul unui pui fatat de parinti crescuti in canisa – bani in care intra si vaccinurile, deparazitarile, cat si microcipul – si 100 de euro sau mai putin in cazul unor pui fatati de parinti fara pedigree.

Per ansamblu, sunt niste caini buni doar de companie, cu mentiunea ca nu trebuie ca propietarii lor sa-i introduca int-o casa plina de copii. Intrucat datorita comportamentului, exista riscul sa devina agresivi chiar si cu copiii, cel mai bine este ca puiii de chihuahua sa fie cumparati doar de persoane care au nevoie de un companion care sa le tina de urat si care nu au prea multe alte responsabilitati.

Intra pe www.sexgen.ro pentru a vedea articole dedicate adultilor, cu detalii intime si fara perdea, strict pentru adulti.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *