Fertilitate la 40 de ani

Rate this post

Pentru unele cupluri o binecuvantare, pentru altele o problema in plus, sarcina la varste inaintate vine la pachet cu noi provocari, comparativ cu o nastere survenita in intervalul de pana la 30 de ani.

Studiile recente arunca o noua lumina asupra sarcinii aparuta in jurul varstei de 40 de ani.

Pe deoparte exista riscuri, pe de alta insa exista si avantaje, cel mai important dintre ele fiind cresterea longevitatii.

Iata mai jos ce ar trebui sa stiti despre fertilitate la 40 de ani.

Sa incepem cu avantajele.

Femeile care raman insarcinate, in mod natural, fara tratamente de specialitate, in jurul varstei de 40 de ani, traiesc mai mult, cel putin statistic vorbind.

Explicatia este cat se poate de logica.

Productia de estrogen si alti hormoni asociati cu fertilitatea si alaptarea, intarzie aparitia menopauzei, astfel inima, aparatul circulator si oasele, raman in continuare la parametri optimi pentru mai mult timp, contribuind astfel la prelungirea vietii.

Scade riscul de cancer la san.

Datorita alaptarii, femeile care nasc dupa varsta de 40 de ani isi scad riscul de a dezvolta o forma de cancer de san. Bineinteles, cu conditia ca dupa nastere sa isi alapteze bebelusul.

Rezistenta mai mare la stres.

Datorita varstei si experientei de viata, femeile trecute de prima tinerete (un fertilitate 40 anistudiu efectuat in SUA arata ca cele mai rezistente femei sunt cele cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani) tind sa fie mai rezistente la stresul maternitatii.

Cam astea ar fi avantajele, sa vedem acum si dezavantajele unei fertilitati la 40 de ani.

In primul rand scaderea fertilitatii. Nu e un secret pentru nimeni ca amanarea unei sarcini pana spre varsta de 40 de ani, scade dramatic sansele de a ramane vreodata insarcinata.

Vezi si:  Contraceptia de urgenta

Studiile de specialitate au scos in evidenta faptul ca fertilitatea feminina scade dupa 35 de ani si mai ales dupa 40 de ani!

Riscuri de avort spontan.

Tot datorita modificarilor hormonale aparute in organism, femeile gravide dupa varsta de 40 de ani, prezinta cu 34% risc de avort spontan fata de cele mai tinere.

Din aceleasi motive exista si un risc mai mare ca fatul sa dezvolte probleme de sanatate, cum ar fi sindromul Down.

Dezavantaje de ordin social-material.

Desi aici situatia difera de la caz la caz, cuplurile care au copii tarziu se trezesc in situatia de a avea de ingrijit atat pe cei mici, cat si pe parintii lor imbatraniti, pierzand astfel si sansa de a fi ajutati de bunici (spre deosebire de cuplurile care au copii la varste mai mici).

Pe de alta parte, o sarcina la o varsta inaintata inseamna si o mama cu o varsta si mai inaintata. Un copil adus pe lume la 40 de ani, va avea o mama de 60 de ani atunci cand abia va pasi in viata, adica fix in perioada in care are cel mai mult nevoie de sprijinul parintilor.

In aceste cazuri se intampla ca din cauza diferentei prea mari dintre generatii, parintii sa fie depasiti de problemele si situatiile cu care se confrunta copii lor, nu reusesc sa ii inteleaga si cu atat mai putin sa-i ajute.

Datorita carierei si stilului de viata modern, tot mai multe cupluri din Romania (urmand de altfel trendul occidental) aleg sa amane venirea berzei pana spre varsta de 40 de ani.

Vezi si:  Cum poti afla daca ai o sarcina multipla

Secretul este sa iti planifici cu atentie viata personala si sa reusesti sa gasesti un echilibru intre cariera si situatia materiala pe deoparte, implinire familiala si capacitati biologice, pe de alta parte.

Intra pe www.sexgen.ro pentru a vedea articole dedicate adultilor, cu detalii intime si fara perdea, strict pentru adulti.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *