Fie ca ati devenit de curand mamica pentru prima sau a patra oara, zilele, chiar si saptamanile care vor urma pot fi cu adevarat coplesitoare, in ciuda faptului ca afisati o fata zambitoare si, de cele mai multe ori, multumitoare celor din jur.
Multe dintre femei experimenteaza schimbari majore ale starii de spirit dupa nasterea copilului, variind de la momente scurte in care tristetea se instaleaza in sufletul dumneavoastra, pana la adevarate stari de depresie, cunoscute si sub numele de depresie postpartum (postnatala).
Valuri de tristete va napadesc, barbatul de langa dumneavoastra neintelegand de fiecare data ce se intampla. Este important pentru noile mame, cat si pentru cei care le iubesc si le sunt apropiati, sa poata depista micile semnale si, prin urmare, sa cheme un ajutor specializat. Doar parcurgand aceste etape, mamele care se confrunta cu depresia postpartum, la orice nivel, pot merge mai departe bucurandu-se de noua experienta si crescand copii sanatosi si fericiti.
Pana la 80% dintre femei trec prin mici stari de tristete si valuri emotionale dupa primele zile de la nastere. Schimbarile bruste de tipul “acum sunt fericita, cinci mai tarziu NU”, sunt cu adevarat ravasitoare. Femeia s-ar putea simti trista, iritabila, descurajata, nefericita, depasita de situatie, obosita sau, de cele mai multe ori, capricioasa.
Nu e momentul sa disperati insa, deoarece aceste stari sunt complet naturale, care survin nasterii ca urmare a unor schimburi de hormoni. Nivelurile de estrogen si progesteron, care au crescut simtitor de repede in timpul sarcinii, cunosc un punct minim acum, odata cu nasterea.
La intrebarea “Ce este de facut?”, raspunsurile variaza de la o odihna corespunzatoare, nutritie, pana la sprijinul specialistului care se va ocupa de dumneavoastra pentru a trece de depresia postpartum. In primul rand, trebuie sa acceptati ideea ca aveti nevoie de ajutor si sa ii lasati pe cei din jur sa va ajute cu micile treburi domestice, gen cumparaturi, plata facturi, datul cu aspiratorul, ingrijirea copilului. In definitiv, depresia postpartum are si partile ei frumoase, nu?
Intra pe www.sexgen.ro pentru a vedea articole dedicate adultilor, cu detalii intime si fara perdea, strict pentru adulti.