Cori Gramescu coach de lifestyle si nutritie spune ca putem identifica usor o dieta care ne pune sanatatea in pericol. Trebuie sa acorzi atentie urmatoarelor aspecte: daca are foarte putina mancare, daca contine cu precadere legume verzi in cantitate mica si daca are foarte putine proteine slabe. Mai trebuie sa acorzi atentie si sa vezi daca acea dieta elimina complet grasimile si cerealele.
Ce spune Cori Gramescu despre aceste diete
„Dieta Rina, dieta Dukan, dieta daneză, orice meniu care restricționează sever grupe întregi alimentare într-o zi nu sunt sănătoase. În plus, orice dieta care nu trece de pragul celor 1300 de kcal zilnice este de evitat. Deși majoritatea celor care vor să slăbească își doresc rezultate rapide, nu este recomandat să ne alimentam pe termen lung sub nivelul ratei metabolice bazale pentru că ne încetinim metabolismul și riscăm să dezvoltăm o relație problematică cu mâncarea, nu avem energie și dezechilibrăm mecanismul de instalare a sațietății și modul în care resimțim foamea” mentioneaza aceasta.
Ca sa putem slabi si sa ne mentinem in continuare sanatosi trebuie sa avem un nivel de minimum 1300 de kcal pe zi si trebuie sa ne asiguram ca avem surse sanatoase in dieta noastra. Dietele care presupun infometare vor sfarsi prin a te ingrasa la loc.
„Cel mai adesea apare un mecanism de compensare alimentara prin care perioadele de restricție calorică severă sunt urmate de perioade în care mâncăm necontrolat și astfel ne îngrășăm din ce în ce mai rău. Acest yoyo diet se întâmpla din 3 motive majore – dietele foarte restrictive ne lasă fără energie și devenim în mod automat mai statici și mai sedentari, ceea ce face ca în perioadele de restricție alimentara să pierdem foarte ușor masă musculară, iar când creștem în greutate se mărește procentual masa de grăsime de pe corp, ceea ce face ca per total să avem un procent de grăsime tot mai mare. Apoi, în urma dietelor de înfometare ne este mult mai foame și când începem să mâncăm din nou necontrolat, mâncăm cu pana la 30% mai mult ca „normalul” de dinainte de dietă. Și, în al treilea rând, oamenii răspund extrem de prost la restricțiile prelungite de orice fel, astfel că are loc un mecanism de reacție compensatorie prin care simțim nevoia să ne oferim satisfacții alimentare mai mari decât restricția pe care am perceput-o agresiv și așa ajungem să alegem alimente foarte dense caloric, foarte procesate și concentrate în grăsimi și zaharuri”, a mai spus Cori.
Cori mai este de parere ca pentru a incepe o dieta trebuie sa evaluezi in mod obiectiv intregul proces si trebuie sa alocam intre 7 si 14 zile pentru fiecare kilogram pe care dorim sa il dam jos.
Aceasta sustine ca nu trebuie sa uitam sa includem in meniul zilnic toate grupele alimentare, precum: legume, fructe, carne, oua, lactate, cereale integrale, cartofi, nuci si grasimi sanatoase.
„Este foarte important să monitorizăm aportul de legume. Avem nevoie de cel puțin 600 de grame de legume pe zi și minim 200 de grame de fructe pentru un tranzit digestiv sănătos. De asemenea, aportul proteic constant și echilibrat este esențial pentru sănătatea noastră. Trebuie să mâncăm la fiecare masă proteine de bună calitate, în cantitate moderată. De asemenea, este important ca atunci când începem o dietă aceasta să includă alimente sănătoase pe care le consumăm cu plăcere și să programăm nu doar etapa de slăbire, ci mai ales pe cea de menținere, pentru că slăbirea în sine nu este atât de dificilă ca menținerea în timp a unei greutăți sănătoase”, a spus in final Cori.
Intra pe www.sexgen.ro pentru a vedea articole dedicate adultilor, cu detalii intime si fara perdea, strict pentru adulti.