Daca functioneaza la masini, de ce nu ar functiona si la termopane: proiectul rabla – o solutie posibila pentru cei cu venituri mici

termopane
Rate this post

Acum cateva luni, din partea producatorilor de termopane din Romania, a aparut o propunere care ar putea sa revigoreze considerabil intreaga piata a renovarilor de locuinte si sa ii ajute pe cei cu venituri medii spre mici sa isi imbunatateasca confortul locuintelor prin instalarea de noi termopane. Aceasta propunere, inaintata de Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta catre Ministerul Dezvoltarii este de a concepe si implementa un program de reduceri pentru cei care vor sa isi schimbe tamplaria veche, cu produse, noi, de calitate superioara. Programul ar fi asemenator celui care functioneaza de multa vreme pe piata de autovehicole si poarta numele popular “Rabla”.

Astfel ar urma ca toate persoanele interesate de schimbarea termopanelor sa obtina o scutire din partea statului la plata impozitelor, scutire care sa fie echivalenta sumei de bani pe care proprietarii de locuinte i-au platit pentru instalarea geamurilor noi. O alternativa propusa de patronat, statului, ar fi ca acesta sa deconteze toate cheltuielile facute de proprietari in procesul de schimbare a tamplariei.

Bineinteles, aceasta propunere nu a venit pe nepusa masa, ci mai degraba intr-un contrext in care statul si-a alocat deja un fond substantial pentru reabilitarea locuintelor din punct de vedere termic si fonic.

Nu dupa multa vreme a venit si raspunsul din partea ministerului, pacat insa ca nu din partea celui vizat, Ministrul Mediului si Padurilor fiind cel care a intampinat aceasta propunere cu destul de multa pozitivitate, declarand-o cel putin “interesanta”. Factorul care i-a atras acestuia atentia a fost componenta ecologica a acestui program, consumul de energie dupa instalarea de termopane fiind mult mai redus. Fata de geamurile clasice, prin instalarea de termopane se consuma cu 30% mai putina energie calorica. In plus, atat greamurile, cat si lemnul obtinut din casarea ferestrelor pot fi reciclate: lemnul se foloseste la intretinerea focului, iar geamul este topit si reutilizat. Factorul social, si anume renovarea locuintelor cu preturi ferestre termopan minime, nu este nici acesta ignorabil.

Borbely Laszlo, ministrul in cauza, sustine ca a avut deja cel putin o sedinta in acest sens cu cativa producatori consacrati si ca discutiile vor merge mai departe. Fara indoiala, cel mai important cuvant de spus il va avea Ministerul Dezvoltarii, acesta avand pe rol un program prin care asociatiile locative sunt ajutate sa izoleze termic blocurile de locuinte.  Unele firme, mai pline de initiativa, au inceput deja sa deruleze un astfel de program. Proprietarii primesc cupoane de reducere in schimbul tamplariei vechi care urmeaza sa fie casata. E drept discounturile nu sunt enorme fara sprijin din partea statului, plasandu-se undeva sub 10%. Insa chiar si asa, 5% din pretul unor termopane de calitate superioara nu este deloc de neglijat. Multi dealeri termopane Veka afirma ca afacerile sunt pe calea cea buna si ca un astfel de efort din partea statului ar readuce industria termopanelor la nivelul dinainte de criza: productia ar creste, s-ar angaja multe persoane disponibilizate in anii de criza, iar renovarile ar avea un ritm mai alert.

Intra pe www.sexgen.ro pentru a vedea articole dedicate adultilor, cu detalii intime si fara perdea, strict pentru adulti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *