Invitatii pentru nunta: 4 lucruri pe care nu le stiai!

Invitatii pentru nunta: 4 lucruri pe care nu le stiai!

Cand vine vorba de invitatii pentru nunta, lucrurile sunt in aparenta simple: in orice tara exista firme care se ocupa special cu asa ceva, astfel ca oferta de astfel de produse este destul de bogata si cuprinde de toate, de la invitatii simple (dar elegante ), pana la invitatii mai complexe, facute dupa indicatiile viitorilor miri.

Traditiile de nunta au evoluat in timp destul de mult: cu sute de ani in urma, foarte putini erau oamenii care isi permiteau sa cumpere si sa foloseasca hartia pentru lucruri atat de “neimportante” precum invitatiile de nunta. In plus, orice casatorie era sarbatorita de intreaga asezare, de cele mai multe ori. Astfel, la fel ca-n cartile de povesti sau ca in filmele despre datini si obiceiuri, anuntul nuntii era facut de un tobosar care mergea pe drumurile satului si ii vestea pe locuitori despre fericitul eveniment.

Trebuie sa tinem cont si de faptul ca in perioada pre-medievala si chiar medievala, foarte putini oameni stiau sa scrie. Dintre ei, acei putini care isi permiteau sa cumpere hartie si cerneala apelau adeseori la preotii din biserica locala (sau cea din imprejurimi), intrucat erau singurii pe raze de zeci sau sute de kilometri care stiau sa scrie si sa citeasca. Desigur, rostul invitatiilor de nunta era oarecum limitat in cadrul comunitatilor locale, intrucat lumea nu stia sa citeasca, iar in eventualitatea in care ar fi primit o scrisoare/invitatie, nu ar fi avut de unde sa stie ce scrie in ea.

Tocmai de aceea, obiceiul de a trimite acest tip de “ravase” a fost rezervat mult timp doar familiilor nobile, a caror grad de educatie era de cele mai multe ori superior.

Incepand cu 1477 (an in care Guttenberg a inventat presa tipografica), intrucat procesul de tiparire a devenit cu mult mai ieftin, manuscrisele si toate celelalte documente imprimabile au devenit mai ieftine. Pe seama progresului cultural si pe masura ce gradul de analfabetism a scazut tot mai mult in unele localitati, obiceiul invitatiilor de nunta si al scrisorilor a devenit o practica comuna in mai toate comunitatile.

Timp de 500 de ani, acest sector s-a dezvoltat pana in pragul in care se afla astazi. La capitolul traditii de nunta, insa, mai sunt pastrate (cel putin la romani) cateva elemente stravechi, printre care se numara lucruri ca luatul miresei de acasa, furatul miresei de la nunta sau chiar si aruncatul buchetului. Totusi, pe masura ce a fost impusa o eticheta, sau cel putin, pe masura ce nuntile moderne au inceput sa fie organizate in baza unui set oarecum strict (dar unanim acceptat) de “reguli”, accesoriile si tot ce tine de organizarea unei petreceri de nunta, au evoluat la randu-le destul de mult. Astfel, avem acum invitatii de nunta in macrorelief, cosulete de cadouri, ba chiar si modele sculptate in carton. Desigur, alegerea lor e o chestiune de gusturi, dar in principiu, asa cum am zis mai sus, oferta este una bogata si nu este compusa doar din lucruri scumpe. Ci chiar din contra.

 

Intra pe www.sexgen.ro pentru a vedea articole dedicate adultilor, cu detalii intime si fara perdea, strict pentru adulti.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *