Iata ce spun psihologii despre nevoia de selfie

Iata ce spun psihologii despre nevoia de selfie
4.1/5 - (7 votes)

Selfie este un cuvant tot mai des folosit. Oamenii de stinta spun ca este un fenomen pe care nu trebuie sa il neglijam.

Psihologii sustin ca nevoie de socializare este un comportament absolut normal atat in lumea reala cat si in cea virtuala. Insa acestia atrag atentia atunci cand apar utilizatori care pun un mare accent pe promovarea sinelului in retetele de socializare.

Iata ce spune psiholoaga Iuliana Fulas

„În mediul online întotdeauna va fi cineva mai frumos, mai deştept și mai sus decât tine, lucru care rănește, și imaginea de sine poate fi afectată. Din acest punct de vedere, Facebookul este o piedică în calea comunicării, apropierii dintre oameni. Din cauză că petrec foarte multe ore pe rețelele de socializare, tinerii de azi nu mai ştiu să construiască relații interumane funcționale, în care să primească atenție, iubire și validare. Aceste nevoi și trebuințe, nefiind satisfăcute în viața reală, ei și le satisfac în lumea virtuală”, consideră psihologul Iuliana Fulas. Specialistul consideră fenomenul selfie drept „o formă de narcisism, un strigăt după atenție, întemeiat pe singurătate, și apare din dorința de a fi iubiți, validați de ceilalți, din dorinţa de a umple un gol din suflet”. a declarat psihologul Iuliana Fulas.

Aceasta sustine ca marea majoritate a tinerilor aleg sa posteze poze cu ei pe retelele de socializare pentru a atrage mai multa atentie si validare.  Acestia reusesc sa promoveze modul in care arata dar nu si calitatile pe care de detin. Astfel ajung sa se compare cu anumite “ idealuri de frumusete” care sunt excesiv de promovate in mass-media si care pun accent foarte mult pe modul in care arata. Acest comportament poate duce in timp la dezvoltarea unor probleme emotionale.

Vezi si:  Somnul este important pentru bebelusi

„Un comentariu negativ, o glumă sau puţine like-uri la o fotografie selfie îi imping pe mulți tineri la gesturi extreme. Vizionarea fotografiilor selfie sau a statusurilor unor persoane care par a fi perfecte și fericite poate duce către o stimă de sine scăzută, anxietate și depresie”,  mai spune Iuliana Fulas.

Ce este defapt acest selfie?

Ei bine, psihologul Iuliana Fulas sustine ca „tinerii trebuie să înțeleagă că, folosite moderat, fotografiile selfie pot fi unelte pozitive în exprimarea sinelui, dar atunci când postează selfie-uri în exces, caută, de fapt, aprobarea celor din jur, caută validare și menţinerea unei imagini de sine pozitive”.

Aceasta mai spune ca nu este nimic anormal in a cauta atentie sau aprobarea celor din jur  insa toate au o limita. Copii ar trebui sa fie mai atenti sa relationeze mai mult si sa isi creeze relatii directe bazate pe comunicare si pe iubire.

„A crea o prietenie cere timp, contact vizual real, trebuie să simți, să vezi, să auzi persoana respectivă, cunoaşterea reală este vitală și aduce un echilibru ce nu-l vom mai căuta în lumea virtuală”, mai declara aceasta.

Psihologul recomanda parintilor sa incerce sa previna starile de depresie si de anxietate. Mai mult de atat acestia le recomanda sa monitorizeze timpul petrecut de copii pe Facebook si orice schimbare in comportamentul acestora trebuie sa fie un semnal de alarma.

Intra pe www.sexgen.ro pentru a vedea articole dedicate adultilor, cu detalii intime si fara perdea, strict pentru adulti.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *